avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1034 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Comision sau dobanda?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Comision sau dobanda?

O institutie financiar nebancara care acorda credite de consum, percepe o suma pentru acest serviciu, respectiv 4%/luna aplicat la soldul creditului. Aceasta suma e neaparat sa fie numita dobanda in contractul de credit/ imprumut? Sau poate sa fie numita si comision? Exista vreo diferenta intre cele 2?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: C_CRISTINA , utilizator 14:32, 5 Martie 2009
Exista o diferenta clara intre dobanda si comision.
Ambele sunt costuri: dobanda poate fi variabila in functie de anumiti factori ( gen indicii euribor/robor), in timp ce comisionul este fix.
Comisioanele pot fi aplicabile o singura data - de ex. la acordarea creditului, sau la rambursarea anticipata, sau din contra pot sa fie periodice - de obicei calculate ca si procent la soldul creditului, insa s-au mai vazut si contracte smechere in care comisionul se calculeaza ca procent la suma acordata:((
Dobanda, in schimb, se calculeaza in procent pe an, si se percepe constant pana la rambursarea creditului.

Incredibil acest comision, ajungeti la un cost de 48%/ an, doar din comision! Astea sunt preturi de camatari!:(
Va multumesc pentru precizari dna. Diana Persa. Intr-adevar e mult, insa poate veti fi surprinsa, dar dupa o vizita in teren pe care am efectuat-o pe la aceste IFN-uri, cam astea sun comisioanele.
davideg a scris:

Exista o diferenta clara intre dobanda si comision.


dna.David, pentru ca deduc din raspunsul dvs. ca ati putea sa imi dati mai multe detalii, v-as ruga sa fiti putin mai concreta cu privire la diferentele dintre aceste 2 notiuni. Din raspunsurile primite as vrea sa inteleg daca un IFN poate sa perceapa pentru creditele/ imprumuturile acordate comision si nu dobanda. Si fie ca da, fie ca nu, am nevoie si de o trimitere la un temei legal.
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comision de risc elis57 elis57 Am un creditin derulare la BCR. Am inteles ca o data cu intrarea in vigoare a ordonantei 50/2010 banca nu mai trebuie sa-mi perceapa comision de risc. Am ... (vezi toată discuția)
Og 50/2010-solutie valy2blue valy2blue In 2005 am contractat un credit de nevoi pers.pe o perioada de 120luni in lei,la data incheierii ctr.dobanda curenta era de 18.5%pe an variabila la care se mai ... (vezi toată discuția)
Contract de credit evaziv  dan florian dan florian IATA O SPETA DE CONTRACT DE CREDIT F.F.F. IN FAVOAREA BANCII: \"5.1 La data incheierii prezentului contract,rata dobanzii este 3.99%.Dobanda se stabileste ... (vezi toată discuția)