avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reintoarcere la servici dupa CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reintoarcere la servici dupa CIC

In cazul in care am stat acasa 3 ani cu copilul (initial 1 an ales cf noii legi si pe urma 2 prelungiti cu certificat de handicap din pacate) angajatorul este obligat sa ma primeasca inapoi? Ce articol din lege si care lege prevede acest lucru,
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:59, 27 Iunie 2013
1. La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei. - art.10 alin.7 din Legea nr.202/2002.

Coroborand acest text de lege cu principiul de drept caruia "unui drept subiectiv aparţinând unei persoane îi corespunde, de regulă, o obligaţie corelativă a unui alt subiect de drept" rezulta faptul ca angajatorul este obligat sa va primeasca inapoi....

2. Potrivit art.25 alin.2 si 3 din OUG nr.111/2010, de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.
Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 25
...
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate .

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Certificatul meu s-a prelungit, am fost chemata inainte la o discutie cu directorul societatii, m-a intrebat daca vreau sa revin pe postul meu sau doresc sa imi gaseasca un al post in cadrul aceleasi societati, am spus ca s-ar putea sa mai stau acasa un an, in baza legii mai sus mentionata, pana la indeplinirea copilului in varsta de 3 ani, urmeaza sa primesc certificatul si sa fac cerere de suspendarea in continuarea a contractului de munca(vechiul certificat expira abia la inceputul lunii iulie). De asemenea le-am dat rapuns ca in cazul in care ma intorc anul acesta inapoi sau la anul , ma intorc pe postul meu. Azi am aflat ca au pus pe inlocuitorul meu , titular de post.
Ce pot sa fac? E legal? Si cum pot sa aflu daca l.,au numit titular sau nu?
Ultima modificare: Joi, 27 Iunie 2013
Mlina, utilizator
Este problema angajatorului daca a procedat asa .
Dvs aveti dreptul ca la incetarea concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, sa va intoarceti la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei, conform art.10 alin.7 din Legea nr.202/2002.

Codul Muncii prevede ca pe durata suspendarii unui c.i.m. se poate angaja o alta persoana pe durata determinata. Incalcarea acestei prevederi nu este insa sanctionata intr-un fel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire din cic mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua, Va rog sa mi spuneti ce se intampla in cazul in care la revenirea din CIC postul meu nu mai este disponibil ( este alta persoana angajata ). ... (vezi toată discuția)
Revenirea din conc. ptr. crestere copil nycollemaria nycollemaria - peste o luna si jumatate termin conc. ptr. restere copil, daca postul pe care am lucrat pana la plecarea in concediu s-a desfiintat ce se intampla cu locul ... (vezi toată discuția)
Revenire dupa concediul de maternitate gabiperpelea gabiperpelea am fost angajat cu contract pe perioada nedeterminata la o firma unde sunt si in prezent . dupa cateva luni aflu k locul ocupat de mine a fost eliberat pentru ... (vezi toată discuția)