1. Cum s-a desfiintat postul dvs? Daca s-ar fi desfiintat postul dvs, atunci ati fi fost concediata.
2 Daca veti fi concediata primiti somaj, daca aveti un stagiu de cotizare de minim 12 luni in cele 24 de luni anterioare concedierii, fara a se lua in considerare perioada CCC.
3. Da, daca veti fi concediata.
Conf art 60 alin 1 lit e si alin 2 CM concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani. Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a falimentului sau a dizolvării angajatorului, în condiţiile legii.
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.
4. - Angajatorul va poate oferi si un alt loc de munca daca are unul vacant dar nu sunteti obligata sa-l acceptati.
- In aceasta situiatie se aplica ce am spus la pct.3.
@ nycollemaria
1. Legea nr.202/2002, art.10 (7): La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
2. Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.
3. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.
Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.
Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.
4. Somaj se primeste numai daca indepliniti conditiile prevazute de lege. Exista situatii in care un salariat nu indeplineste toate conditiile prevazute de lege , chiar daca i s-a incetat raportul de munca din motive neimputabile acestuia.
5. Acordarea somajului nu este conditionata de refuzul dvs de a primi un loc de munca. Angajatorul chiar are aceasta obligatie de a va oferi un loc de munca echivalent la revenirea din CCC, daca locul de munca initial s-a desfiintat.
Buna ziua,
am fost in concediu pentru cresterea copilului pana pe data de 17.07.2013, zi in care m-am prezentat la serviciu.In aceeasi zi am primit plicul cu acte de la sediu iar pe actul aditional de la contractul de munca scrie ca voi ocupa postul de casier, post de pe care am plecat in CCC.Surpriza mea a fost foarte mare in momentul in care sefa de magazin, nu mi-a permis sa ma apropii de casa de marcat sub pretextul ca ea nu are nevoie de casier . Am luat legatura, telefonic, cu ASM-ul de zona, care mi-a dat un raspuns " foarte demn " de un director : mi-a spus pe un ton foarte ridicat, ca postul de casier s-a desfiintat, desi actele mele de la sediu sunt venite pentru functia de casier, ca poate la casa sunt probleme pe care eu nu trebuie sa le stiu (mentionez ca pe fisa postului venita pe numele meu este mentionat ca trebuie sa beneficiez de training ) si ca trebuie sa lucrez ca si consultant vanzari, asa cum sunt dispozitiile de la seful de magazin. I-am spus ca nu pot accepta sa lucrez ca si consultant vanzari pentru ca eu am nascut prin cezariana si nu pot ridica frigidere , masini de spalat sau alte produse de genul acesta ( toate astea le manipuleaza consultantii de vanzari, pentru ca nu avem angajati manipulanti ) iar dumnealui mi-a raspuns ca nu ma plateste sa stau cu fundul pe scaun si nu am decat sa-mi dau demisia pentru ca nu ma poate trimite in somaj desi sustine ca postul este desfiintat.Ce pot sa fac, cum pot rezolva aceasta problema, macar sa ma dea in somaj daca s-a desfiintat postul asa cum sustine ASM-ul.
Multumesc mult pentru raspuns !
Daca s-ar fi desfiintat postul ,ar fi trebuit sa va anunte .
Legea nr.202/2002 prevede la art.10 (7) ca, la incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
Asadar, mergeti la sefii dvs cu acest text de lege si cu textul art.25 din OUG nr.111/2010 si explicati-le care sunt drepturile dvs.
art.25 din OUG nr.111/2010:
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.