avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... deduceri personale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

deduceri personale

am sotul de 3 ani fara servici , are 55 de ani si va intreb in afara faptului ca figureaza coasigurat la mine eu mai beneficiez si de alte facilitati fiscale ?
o alta intrebare anul acesta a intrat in vigoare o lege in care se spune ca daca o persoana din cauze diferite nu mai este apta de munca si are o anumita vechime in campul muncii se poate pensiona pe caz de boala? este si cazul sotului care are 32 ani vechime , 55 de ani , operat pe coloana , operat de tendon la piciorul drept si cu tensiune oscilanta se poate incadra sa se pensioneze?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:05, 25 Mai 2013
Beneficiati doar de deducere personala pentru sotul declarat in intretinere, iar el beneficiaza de asigurare de sanatate fiind coasigurat. Nu sunt alte facilitati fiscale.
Pentru pensia de invaliditate trebuie ca sotul dvs. sa se prezinte la medicul expert al asigurarilor sociale de la casa de pensii. Solicitati o trimitere de la medicul de familie si apoi faceti programare la expert.

Daca primeste decizia de incadrare in grad de invaliditate, atunci puteti intocmi dosarul de pensionare si il puteti depune la casa de pensii.

Legea nr.263/2010:
ART. 71
(1) Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de către medicul specializat în expertiza medicală a capacităţii de muncă din cadrul CNPP, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale, iar în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), de către comisiile de expertiză medicomilitară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(2) Pentru evaluarea capacităţii de muncă, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii competente, în funcţie de domiciliul solicitantului, sau, după caz, la comisiile de expertiză medicomilitară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(3) În urma examinării clinice şi analizării documentelor medicale, medicul expert al asigurărilor sociale completează raportul de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă. În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională emit decizii medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, care vor fi avizate de comisia centrală de expertiză medico-militară a Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor sau a Serviciului Român de Informaţii, după caz.
(4) În situaţia în care, pentru emiterea deciziei medicale prevăzute la alin. (3), sunt necesare investigaţii sau examinări de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurărilor sociale propune, după caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporară de muncă, în condiţiile legii.
(5) Decizia medicală prevăzută la alin. (3) se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii şi se comunică în termen de 5 zile de la emitere. În situaţiile prevăzute la alin. (4), termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeşte corespunzător.
(6) Decizia medicală asupra capacităţii de muncă poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestaţii sau la comisiile centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, după caz.
(7) Comisiile medicale de contestaţii funcţionează în cadrul centrelor regionale de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.
(8) Contestaţia prevăzută la alin. (6) se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare. Decizia emisă în soluţionarea contestaţiei se comunică în termen de 5 zile de la data soluţionării.
(9) Deciziile comisiilor medicale de contestaţii şi ale comisiilor centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii date în soluţionarea contestaţiilor prevăzute la alin. (8) pot fi atacate la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile de la comunicare.
(10) Deciziile medicale asupra capacităţii de muncă, precum şi deciziile prevăzute la alin. (9) necontestate în termen rămân definitive.
In M. Of. 131/2013 a fost publicata Legea 37/2013 care modifica Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, si anume:
Art. 73. - Persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obişnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate, dacă au realizat, în condiţiile legii, stagiu de cotizare.

Asadar, de pensia de invaliditate vor beneficia toti cei care realizeaza stagiul de cotizare, insa in anumite conditii, pe baza stagiului potential.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de pensie de invaliditate? mioaramazilu mioaramazilu am dreptul la pensie pe caz de boala pt hrpatita c cu cotizatie de 26 de ani si vechime 30 ani? (vezi toată discuția)
Pensie caz boala parkinson roxana69 roxana69 Am Parkinson tip 2 , 44 ani su 25 ani vechime in munca, pot sa ma pensionez pe caz de boala?.Ce trebuie sa fac? (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate jeandaniel99 jeandaniel99 Cum obtin pensia de invaliditate?Am 42 ani .Am handicap accentuat cu decizia primita acum 3 zile de la comisia de expertiza a persoanelor cu handicap.Boala a ... (vezi toată discuția)