Buna ziua!
Am citeva intrebari legate de subiectul adoptie, dar mai intit sa va prezint situatia pe scurt:
1. O fata de 15 ani va naste peste ceva timp. Parintii ei sunt divortati si plecati, ea e crescuta de bunica.Domiciliaza intr-un sat din Craiova.
2. O familie din alt judet vrea sa adopte copilul ce se va naste.
Acum urmeaza intrebarile :
1. Pentru ca aceasta copila sa poata da spre adoptie copilul, ea tb. sa fie reprezentata legal, neavind inca 18 ani, parintii find plecati din tara, bunicii ii tb. o dispozitie de curatela, din partea parintelui caruia i-a fost incredintata prin sentinta de divort, nu?Dispozitia de curatela, o da Primaria din comuna unde are domiciliul, nu? Ce tb. sa faca pt. asta si care sunt conditiile obtinerii unei astfel de dispozitie de curatela?
2. Dupa ce se naste copilul, daca se naste viu,familia adoptatoare, ca despre o familie e vorba, va vrea sa inceapa procedura de adoptie care, dupa cum am citit in lege e destul de anevoioasa.Mama si-a exprimat dorinta de a da spre adoptie, nu stie cu cine a facut copilul,deci....se presupune ca va fi cu tata Natural si mama X, va fi deci suficient consimtamintul ei, nu se pune probl. de tata.Este necesar sau doar util ca acesata familie sa obtina din timp atestatul de familie apta sa adopte si apoi sa se inscrie in Registrul de familii adoptatoare atestate? Faptul ca familia care doreste sa adopte este din alt judet decit cel in care domiciliaza mama copilului va fi un impediment la adoptie , la procesul de selectie?
3.Avind in vedere ca acest copil va fi nascut de un copil la rindul lui, fata avind doar 15 ani, parintii ei fiind plecati din tara, ce se va intimpla totusi in prima faza cu acest nou nascut, indiferent de cine vrea sa-l adopte si de consimtamintul mamei la acest fapt?
Cred ca voi avea si alte intrebari , dar pt. moment e de ajuns atit.
Va multumesc anticipat.
sat din Craiova? :hm: oricum, chestiunea este foarte complexa si trebuie sa luati legatura cu autoritatile locale in domeniul protectiei drepturilor copilului.(Directia Judeteana de Asist. Soc. si Prot.Drepturilor Copilului Dolj)