avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare salariu

Buna ziua,
Acum doua luni ( 15 martie 2013)mi-am dat demisia de la fostul loc de munca, imediat incepandu-mi activitatea la alta companie.
Nici pana in momentul de fata nu mi-am recuperat tot salariul din partea fostei companii.
Va rog sa ma sfatuiti cum trebuie sa procedez spre a imi recupera drepturile salariale.
Cu stima,
Elena Ionita
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:35, 25 Mai 2013
Neplata unor drepturi salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza careia acel angajator isi are sediul social

In sesizare se va specifica datele de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajator in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea reapausului saptamanal, necompensarea in bani a CO neefectuat etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia arei domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa plateasca drepturile salariale. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Daca esti sigura pe tine ca nu ai nici un stat de plata semnat de tine eu te sfatuiesc sa te duci direct in instanta ...deoarece eu am patit la fel...am facut sezisare la ITM ...si dupa o luna mi-a venit rsp-ul de la ei...adik l-au asteptat pe el sa faca dovada ca mi-a platit restul de bani...da` eu,dupa controlul efectuat de catre ei,figurez ca fiind in concediu de odihna in luna respectiva...si deci o parte din bani s`au dus sa fie cu trenul de hartie...deci sfatul meu e sa te duci direct in instanta ca acolo i se va cere expertiza pe semnatura ta...Mult noroc!!
Si ce vroiati sa faca ITM-ul , in cazul dvs, atata timp cat nu-l poate obliga ope angajator sa va plateasca salariile restante?
Sa isi faca datoria...si sa nu se mai uite la "atentii" si la "cunostinte"...atata vroiam...ca la cate nereguli avea ...sigur se gasea ceva de facut...
Atata timp cat nu-l poate obliga pe angajator sa plateasca salariul , nu prea are ce sa faca ITM-ul .
Presupunerile cu "atentii" si "cunostinte" trebuie sa fie si dovedite , nu numai aformate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarii restante RoxanaaS RoxanaaS Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. O cunostinta este angajata la o firma de cca. 3 ani, iar de aproximativ un an i s-a dat salariul o data ... (vezi toată discuția)
Angajat care nu isi primeste banii dupa demisie bogha13 bogha13 Buna ziua. Cum procedez in cazul in care mi-am dat demisia de la un patron ( nu a vrut sa imi semneze demisia la zi ) am stat in preaviz si mai trebuie sa mai ... (vezi toată discuția)
Plata zile concediu- dupa demisie danabn danabn Buna seara, am lucrat 11 ani la o multinationala si nu mi-am prea luat zilele de concediu. Mi-am dat demisia si mi-au fost platite 9 zile , ar fi cele de ... (vezi toată discuția)