avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salarii restante
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salarii restante

Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. O cunostinta este angajata la o firma de cca. 3 ani, iar de aproximativ un an i s-a dat salariul o data la cateva luni, fara a cuprinde si perioada restanta din urma. Daca persoana respectiva ar intenta actiune impotriva angajatorului, ar avea vreo sansa de castig? Mentionez ca salariul pe contract este unul, iar pe card ii intra mai mult (cu 500 lei lunar). Exista posibilitatea ca angajatorul sa sustina ca a platit salariul in avans, iar angajatul sa nu isi mai poata recupera banii? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:46, 25 Mai 2013
Neplata unor drepturi salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza careia acel angajator isi are sediul social

In sesizare se va specifica datele de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajator in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea reapausului saptamanal, necompensarea in bani a CO neefectuat etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia arei domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa plateasca drepturile salariale. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.
In cazul in care plata salariului se efectueaza prin virament intr-un cont bancar, plata acestuia se face cu extrasul de cont bancar.

Angajatorul poate face afirmatia ca a platit mai mult decat este prevazut in c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare salariu ionita elena ionita elena Buna ziua, Acum doua luni ( 15 martie 2013)mi-am dat demisia de la fostul loc de munca, imediat incepandu-mi activitatea la alta companie. Nici pana in ... (vezi toată discuția)
Angajat care nu isi primeste banii dupa demisie bogha13 bogha13 Buna ziua. Cum procedez in cazul in care mi-am dat demisia de la un patron ( nu a vrut sa imi semneze demisia la zi ) am stat in preaviz si mai trebuie sa mai ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii Marcu18 Marcu18 Care sunt șansele sa pot recupera salariile restante dacă un club de fotbal se desfiinteaza, el fiind in totalitate susținut de primăria ... (vezi toată discuția)