Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in situatia urmatoare:
Fratele meu a avut o relatie de concubinaj in urma cu sapte ani cu o femeie din zona moldovei, din care a rezultat un copil,acum in varsta de 5,3 ani. Cand avea fetita 1.2 ani,mama ei a luat-o si a fugit cu ea, din Bucuresti inapoi acasa la bunica materna a fetitei. Au urmat procese interminabile, vizite cu alai de la Protectia copilului,Primarie, Politie etc., iar dupa multe chinuri si lacrimi, fratele meu a fost de acord ca fetita sa ramana in grija mamei iar ea a fost de acord cu un program de vizitare. Intre timp mama fetitei a mai facut un copil ,tot o fetita,in urma unor aventuri, astfel a ajuns alungata de bunica fetitelor si a ajuns impreuna cu copii in Centru maternal. Fratele meu urma sa inceapa un nou proces pentru incredintare minor si nu a mai rezistat la inca o perioada de chin si asa a recurs la varianta de a le lua la el pe toate trei(mama si cele doua fetite). Acum sunt impreuna si datorita faptului ca fetita cea mare trebuie sa mearga la scoala in toamna,clasa pregatitoare ) tot intampina probleme ca fetita nu are domiciliu la el si nu gaseste loc in Bucuresti. Intrebarea este: se poate face o cerere comuna semnata de ambii parinti catre instanta prin care se solicita schimbarea hotararii vechi si stabilirea domiciliului la tata, cu judecarea in lipsa doar cu inscrisuri,deoarece un drum pana acolo ar fi destul de costisitor si nu prea isi pot permite,deoarece pana in prezent nu lucreaza decat fratele meu?
Fetita are domiciliu la mama, mama nu are acum domiciliul la frate ?
Nu inteleg de ce au prezentat hotararea jud la inscrierea la scoala.. sunt 2 parinti care vor sa-si inscrie copilul la scoala.
schimbarea domiciliului copilului se poate face si prin intelegere amiabila, nu numai prin instanta...daca va intelegeti, mergeti impreuna la evidenta persoanei si schimbati domiciliul prin procedura standard, insa trebuie sa mergeti ambi parinti si sa dati declaratiile necesare.
Hotararea veche se poate schimba doar printr-o hotarare noua. trebuie sa promoveze in Bucuresti ( unde se afla domiciliul mamei si copilului ) o noua actiune de modificare a celei vechi. Datorita primultul termen destul de mare, trebuie, in paralel sa promoveze si o actiiune de ordonanta presedentiala prin care sa solicite ca pana la solutionarea procesului de fond de mai sus domiciliul copilului sa fie la el. daca se inteleg nu este problema se termina intr-un termen si vin cu o tranzactie pe care o poate face un avocat comun.La fel si la celalalt
Poate sa o primeasca pe mama in spatiu, sa-i faca C.I. pe adresa sa, implicit copiii vor avea acea adresa si problema e rezolvata.
Daca domnul considera riscant un asemenea aranjament( si chiar este riscant), calea este cea a instantei.
Mama nu are domiciliu la fratele meu, nu vrea sa isi schimbe domiciliu si nici nu vrea sa se casatoreasca, asa cum nu vrea nici sa munceasca, a fost de acord doar cu schimbarea domiciliului copilului in conditiile descrise de mine. Este o persoana schimbatoare si foarte dificila,dar toata familia supotam asta de dragul copiilor. Situatia este foarte coplicata pentru ca daca am incerca sa o constrangem cu ceva este posibil sa plece iar pe undeva si chiar daca fetita cea mare ar ramane la fratele meu pe cea mica nu i-o poate lua iar noi ne-am atasat si de cea mica si ea de noi. Fratele meu nu mai poate face diferenta acum intre cele doua fetite, pentru el sunt egale, cea mica avea 4 luni cand a venit la el iar acum are 1.8 ani. La randul lor si fetitele sunt foarte atasate una de alta si amandoua il adora pe tati. E o poveste foarte complicata si trista care a dat peste cap un neam intreg. Dintr-o familie destul de echilibrata si destul de bine situata, am ajuns sa parem destul de prosti cu totii, dar am mers pe principiul ca atunci cand sunt in joc vietile unor suflete nevinovate care au nevoie de ajutorn nu credem ca exista legi, mandrii, orgolii ranite etc, exista doar suflet si constiinta.