avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna, Am o fetita de un an, nu am fost casatorita iar ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna, Am o fetita de un an, nu am fost casatorita iar la nastere ...

Buna .Am o fetita de un an nu am fost casatorita iar la nastere nu a venit tatal sa o recunoasca motiv pentru care nu apare in certificat si e pe numele meu.El e absent viața fetiței ,nu l-a interesat niciodata fată ,iar zilele astea am primit o hartie de la primarie ca sa facut recunoastere de paternitate de catre tata si sa merg sa predau certificatul fetei vechi ca nu e valabil si imi vor da altul nou cu alt nume.E posibil sa.i schimbe el certificatul fetei fara acordul meu si fara ca eu sa stiu ceva de acest lucru???Va multumesc.Specific ca eu nu vreau sa trec fata pe numele lui pentru ca pe perioada sarcinii m-a neclijat !
Cel mai recent răspuns: Avocat Neagu Elena , Avocat 17:11, 29 Noiembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Recunoașterea paternității se poate face de către tată oricând, fără acordul nimănui. Acesta poate da declarația de recunoștere la notar sau în fața ofițerului de stare civilă și se va înscrie pe actul de naștere.
Schimbarea numelui de familie al copilului nu se poate face însă fără acordul mamei. Dacă mama nu este de acord, iar tatăl insistă, acest lucru nu se poate rezolva decât în instanță.
Copilul nu ”se trece” pe numele mamei sau al tatălui. Conform înțelegerii dintre părinți va purta numele unuia dintre ei sau numele lor reunite.
Cel mai probabil vi se va elibera un nou certificat de nștere, cu același nume de familie al copilului, dar cu ambii părinți trecuți.
Ultima modificare: Vineri, 29 Noiembrie 2024
georgiana.td, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tatal poate recunoaste copilul fără acordul dvs.
Acum, aveti drepturi egale asupra copilului adică exercitati împreună autoritatea parinteasca asupra acestuia.
Mai exact, o sa aveți nevoie de acordul tatălui în orice decizie referitoare la copil precum: inscriere cresa/grădiniță/scoala, intocmire pasaport, iesire din tara etc.
Dacă vreți sa exercitati din nou singura drepturile asupra copilului atunci trebuie sa va adresați instantei de judecata și sa solicitati sa aveți autoritatea parinteasca exclusiva.
Contactați un avocat și discutați în detaliu toate aspectele referitoare situației dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate schimba tatal numele copilului in certificat fara acordul mamei? Ramomary Ramomary Buna seara.Am o fetita de 8 luni nu am fost casatorita iar la nastere nu a venit tatal sa o recunoasca motiv pentru care nu apare in certificat si e pe numele ... (vezi toată discuția)
Copil născut în italia, fără tată în certificatul italian. cum putem rezolva în românia această problemă? Geaninagy Geaninagy Buna ziua eu am născut in Italia iar fata in certificatul italian are numai mama si numele mamei de familie concubinul meu nu a putut fi prezent in Italia ... (vezi toată discuția)
Nu vreau sa depind de tatal copilului Ramona321 Ramona321 Buna ziua, voi naste in curand si nu sunt casatorita, as vrea sa aiba numele meu de familie copilul, dar sa apara in certificatul de nastere numele tatalui. ... (vezi toată discuția)