avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... datoriile la intretinere ale unei frizerii de la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

datoriile la intretinere ale unei frizerii de la parter bloc

In blocul in care locuiesc, la parter, intr-o camera este o frizerie ; patronul acelei frizerii este si proprietarul spatiului (nu stiu prin ce mijloace - prin anii '90 - a reusit sa cumpere acel spatiu care facea parte din partile comune) ; in mod normal, cf.Legii 230/2007, administratorul i-a calculat cote de intretinere in functie de cota parte indiviza, ca oricarui alt proprietar si pentru ca are intrarea separat de intrarea blocului nu i s-a luat in calcul pt. energia electrica si salubritate nici o persoana. Deci ar trebui sa plateasca doar ce se repartizeaza pe cota parte indiviza ( si zero persoane ). Dansul refuza sa plateasca ( desi intretinerea se ridica undeva la 15 lei/luna inclusiv apa pe care o consuma ) motivand ca nu are nici un contract cu asociatia. Este corect ca trebuie sa fie pus la plata ca orice alt proprietar? Il putem actiona in judecata pentru neplata datoriilor la intretinere?
Ultima modificare: Vineri, 24 Mai 2013
Ileana2013, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ileana2013 , utilizator 16:28, 26 Mai 2013
In conditiile in care spatiul este prevazut cu alimentare utilitati de care in fapt proprietarul se foloseste,asociatia de proprietari prin reprezentant leghal poate desfasura procedura prealabila de notificare a proprietarului care refuza achitarea consumurilor aferente proprietattii acestuia
In caz de nesolutionare amiabila,in temeiul
L nr 230/2007 ART. 50


(1) Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice
proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile
asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Acţiunea asociaţiei de proprietari este scutită de taxă de timbru.
(3) Sentinţa dată în favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de
oricare proprietar, poate fi pusă în aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice
modalitate permisă de Codul de procedură civilă.
ART. 51
(1) Asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra
apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din
condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru
sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de
proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul
cărora au fost făcute.
(2) Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei,
la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima
listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu
de restanţă. Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari
sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă
plata sumei datorate.
(3) Operaţiunile de publicitate imobiliară privitoare la privilegiul prevăzut la
alin. (1) şi (2) sunt scutite de taxă de timbru
Spatiul (frizeria ) este prevazut cu alimentare utilitati ( ex: apa , energie electrica , contorizate separat ) dar si daca nu ar fi, legea spune ca la cheltuielile de administrare-intretinere-reparatii participa toti proprietarii-locatarii ( chiar daca ,temporar, nu locuiesc in bloc). Adunarea Generala a proprietarilor din asociatie nu a aprobat nici o exceptie de la legea 230/2007 ( adica scutiri sau ceva de genul acesta ).
Dar nu aveti incheiat un acord cu dansul ? In blocurile in care exista apartamente care sunt spatii comerciale (cabinete medicale,frizerii,amanet, xerox etc) asociatia trebuie sa incheie un acord cu respectivul in care se stipuleaza cate persoane vor fi trecute la cheltuieli si ce obligatii are fata de asociatie. Exista asa ceva?
Ileana2013 a scris:
Dansul refuza sa plateasca ( desi intretinerea se ridica undeva la 15 lei/luna inclusiv apa pe care o consuma ) motivand ca nu are nici un contract cu asociatia.

Intocmiti o conventie asa cum prevede legislatia si mergeti la proprieatrul acestei firme sa o semneze. Daca nu vrea aplicati prevederile legale si puneti-l la plata.
Daca are restante opriti-i toate utilitatile la care are acces asociatia. Spuneti ca nu plateste apa, opriti-i apa si o sa vedeti ca o sa vina la asociatie si o sa plateasca imediat.

Multumesc frumos pentru raspuns. Asociatia nu le pune nici o persoana la plata ci doar cheltuielile de administrare-intretinere-reparatii bloc care , legea spune, sunt obligatorii.
Probabil ca va trebui sa luam ceva masuri, desi e neplacut. Multumesc , inca o data, pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spatiu comercial la parterul blocului sarah sarah am un spatiu comercial la parterul unui bloc cu 10 etaje cu intrare separata ,iar asociatia ma obliga sa platesc toate cotele de intretinere inclusiv interfon ... (vezi toată discuția)
Spatiile comerciale intra in asociatia de proprietari? FeliciaVincze FeliciaVincze Buna ziua, Daca un imobil are la parter spatii comerciale, care au intrare separata de casa scarii/scarile de bloc pentru apartamente, nu are nimic la comun ... (vezi toată discuția)
Stabilirea corecta si legala a cotei indivize oret20 oret20 Va rugam sa ne ajutati in stabilirea corecta si legala a cotei indivize pentru fiecare apartament, avand in vedere faptul ca la parterul blocului nostru, ... (vezi toată discuția)