Administratia financiara trebuie informata de catre asociatia de proprietari daca tine evidenta contabila in partida simpla sau dubla?Daca se schimba sistemul trebuie sa anunte pe cineva?Daca au Registru Jurnal si Registru Inventar inregistrat la fisc se presupune ca tin contabilitate in partida simpla?La noi la asociatie mi s-a spus ca,de-a lungul timpului(din 2001 incepand) s-au folosit ambele metode de evidenta,dar nu se stie cand si cum...E suficient sa verific daca s-a depus raportarea anuala la primarie sau bilantul la fisc?
Nu trebuie declarat la fisc decat tipul de contributii, vectorul fiscal prin formularul 010 in cazul in care se schimba ceva fata de declaratia anterioara, declaratia 112 lunara si declaratia 205 anuala, in luna februarie.
Nu trebuie sa verificati la primarie nimic.
La ANAF verificati daca s-au platit toate contributiile declarate.
Ce trebuie sa faceti? De ce va puneti aceste intrebari?
Asociatia are multi restantieri care trebuie dati in judecata.Eu ajut presedintele sa faca niste tabele din care sa rezulta ce suma au de plata real.Contabilitatea lor e...varza,listele de plata sunt prost concepute,adica totalul restantei contine la gramada cotele de contributie si penalizarile,calculate nu se stie cum,cheltuieli cu onorarii avocat trecute la persoana pt.care s-a deschis un dosar,la un moment dat(de ex,1500 lei intr-o luna,la o singura persoana),nu exista registre pt.fondul de rulment,reparatii,penalizari,sume speciale,etc,nu au depus la Primarie situatia cu A si P si nici bilanturi(dar stiu ca evidenta a fost ba simpla,ba dubla,dar nu stiu cand si cum).Fostul presedinte,administrator,au dosare penale,au fost ajutati si de contabil cu o evidenta neclara pt.a face dificila verificarea...Ma tem ca le va respinge dosarele pe motiv ca nu au evidenta corect tinuta.Eu pot reconstitui punctual,pe fiecare om,situatia de plata,dar trebuie sa prezinte listele pe ultimii 5 ani si alte registre obligatorii,care nu exista,iar eu nu le pot reface(sunt vreo 400 apartamente...)Cam asta e
Pentru judecatorie, privitor la un proprietar dat in judecata, nu trebuie sa prezentati in dosar decat listele de intretinere cu sumele pe care nu le-a achitat si un tabel de calcul al penalizarilor.
In tabel trebuie sa puneti pe cate un rand, cota lunara, inclusiv fond de rulment si fond de reparatii sau contributia la alte fonduri, daca este cazul, astea fiind sume penalizabile, ...... data afisarii si data scadenta, numarul de zile de penalizare (diferenta intre ziua in care faceti acest tabel (functia TODAY() daca il faceti in excel) si data scadenta), coeficientul de penalizare (cu care veti inmulti numarul de zile de penalizare si cota totala de intretinere neachitata), si ultima rubrica care cuprinde suma penalizarii, rezultat al inmultirii dintre totalul cotei de plata * numarul de zile calculat * coeficientul de penalizare.
Atentie! Controlati la calcul ca suma penalizarii sa nu fie mai mare decat suma penalizata. Asta se intampla daca coeficientul este 0,2% / zi la 500 de zile, pentru un coeficient mai mic numarul de zile creste pentru aceasta atentionare.
Atentie! Controlati ca in totalul sumei de penalizat sa nu fie incluse niscai penalizari aplicate lunar, adica sa nu luati in calcul totalul din lista daca rubrica de penalizare este inclusa in totalul lunar. In acest caz trebuie sa scadeti penalizarea aplicata.
De asemenea trebuie sa prezentati in fiecare dosar si PV sau statutul asociatiei unde s-a hotarat procentul de penalizare, copie de pe CIF-ul asociatiei si o cerere tip de chemare in judecata.
Totalul de restanta din lista trebuie sa corespunda cu totalul din tabel (cote + penalizari).
Despre cum trebuie sa arate un dosar in intregime mai asteptati raspunsuri de la alti utilizatori cu experienta in acest domeniu.
Atentie, ca mai inainte de a ajunge la judecatorie, trebuie sa treceti pe la un mediator care sa faca o sedinta de informare a ambelor parti asupra procesului de mediere si documentul eliberat de mediator il atasati la dosar, daca nu se rezolva problema in aceasta faza.
Multumesc,tabelul in excel l-am facut corect,problema e ca nu bate cu listele,pe total sumele se apropie,dar nu mereu,numai ca in listele de plata avem coloana de penalizari inclusa in suma de plata lunara,dupa care,luna urmatoare se preia in total restanta.Exista si o fisa de apartament unde s-a trecut lunar penalizarea,dar si acolo se preia la total,iar fisa aia nu e facuta dupa ordinul 1969/2007.Pot sa refac ultima lista de plata dupa tabelul facut de mine?Mai e o problema,eu am facut calculul pt.10 oameni,dar sunt 400 cu totul,trebuie sa refac la fiecare om calculul pt.a reface lista,sau doar la cei 10,o prezentam pe cea buna la tribunal,iar la avizier o lasam pe cea veche?Mi se pare evidenta dubla...
Deocamdata rezumati-va la cei cu care mergeti la judecatorie.
Scoateti din calculul penalizarilor penalizarile lunare. In felul acesta suma din tabelul de calcul va fi cu mult mai mica decat suma rezultata in ultima lista de intretinere. Si de asemenea atentie ca penalizarea "de azi" la o anumita cota lunara de acum ani de zile sa nu depaseasca suma penalizata. Ea se plafoneaza la valoarea sumei penalizate.
Sfatul meu este sa recalculati aceste penalizari si sa scoateti din restante suma diferenta, faceti un PV in comitetul executiv si aratati ce sume scadeti din restante, de la cine si pentru ce motiv.
Astfel veti obtine un rezultat in ultima lista de intretinere conform cu un calcul corect al penalizarilor. Si atentie la numarul de zile. Cand faceti un asemenea tabel suma rezultata creste cu fiecare zi pentru ca este calculata "la zi", pe cand in lista este fixata la ziua listarii.
Pe listele de intretinere viitoare scoateti rubrica penalizari in afara totalului curent ca sa va fie accesibil in viitor cota curenta fara sa mai faceti calcule suplimentare si ca sa calculati rapid penalizarile urmati algoritmul de mai jos (vi-l propun):
- (restanta - cota lunii precedente - penalizarile neincasate) * procentul de penalizare * 30 zile.
Daca suma este negativa o plafonati la 0 (zero)
Va da automat penalizarea pe care o treceti in lista direct la toti cei in situatia de a fi penalizati. In lista pot aparea si penalizari de 0.03 lei :)
Tabelul de care va vorbeam il faceti numai pentru judecatorie.