Sunt angajat la o societate comerciala din mai 2007 avand in contract individual de munca pe perioada nedeterminata, in care salariul apare in suma de 1200 ron.
Salariul real este de 2300 ron, restul sumei fiind " la negru". Angajatorul refuza sa imi treaca toata suma pe cartea de munca invocand diferite pretexte (criza, taxe si impozite prea mari etc).
In eventualitatea in care dorim sa avem un copil si daca angajatorul refuza incontinuare sa treaca tot salariul pe cartea de munca cum as putea dovedi care au fost veniturile mele reale.
In cazul unui proces ce dovezi sunt luate in considerare.
Puteti incepe prin a face o sesizare la ITM , in scris, asupra situatiei dvs. Inspectorii au obligatia de-a verifica situatia. In conditiile in care se dovedeste munca la negru, se poate lasa cu amenda pentru angajator insa pentru a va recupera drepturile salariale este nevoie de actiune in instanta.
Inca din luna mai 2007 "va rugati" de angajator sa va treaca toata suma pe cartea de munca sau a fost o intelegere bilaterala la inceput iar acum dvs va simtiti dezavantajata?
Eu nu pot sa inteleg de ce ati fost de acord de la inceput cu aceasta situatie! Dupa asa de mult timp v-ati gandit ca nu e legal cum procedeaza angajatorul? Cand angajatorul v-a acordat 2300 lei (la negru) in loc de 1200 lei (in CIM) nu ati comentat si v-ati complacut in aceasta situatie.
In eventualitatea ca veti castiga un proces cu angajatorul sau va plati o amenda usturatoare, sunteti sigura ca veti mai lucra la acesta?
Cel mai bine ar fi sa discutati cu angajatorul si sa ajungeti la o intelegere.
Pot sa va spun ca aceasta metoda este extrem de des folosita, fireste numai in domeniul privat. Anajgajatul are trecut un anumit salariu in cartea de munca, iar in realitate acesta incaseaza un salariu cu mult mai mare. Motivatia subiectiva este aceea a impozitelor si taxelor la stat, cea reala este neseriozitatea angajatorului in cele mai multe cazuri.
Asa cum spunea si tudorvaleriu, puteti sa declansati un litigiu numai in conditiile in care cu certitudine va veti schimba locul de munca.
In conditiile in care totusi veti face acest lucru, dovada in instanta se poate face numai cu proba testimoniala(martori), prin care se poate dovedi numai faptul ca in cadrul firmei este o practica curenta cea a unui salariu mai mic in cartea de munca si a unui salariu mai mare in realitate. Insa nu puteti dovedi cuantumul salariului net real pe care il incasati.
In aceasta situatie, in cazul in care promovati o actiune in justitie cu obiect"obligatia de a face", trebuie sa nu va asteptati la o solutie favorabila dumneavoastra.
Cu toate acestea, drept proba ar putea fi extrasul de cont, daca primiti salariul real pe card bancar.
Oricum ar fi este bine sa contactati un jurist pentru a va indruma corect in ceea ce veti intreprinde.
Ca o concluzie ascultati de sfatul respectivului jurist!