avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Iesire la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Iesire la pensie

Am cotizat 28 de ani la pensie, conform cartii de munca.
Deoarece ies la pensie peste 2 ani si in tabelul corespunzator anului nasterii apare varsta de 60 ani si 1 luna cu 30 ani si o luna stagiu complet de cotizare,
va rog sa-mi spuneti daca la cei 28 ani se adauga facultatea la zi de 4 ani sau trebuie sa mai cotizez 2 ani pentru a nu fi penalizata .
Multumesc .
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:40, 26 Mai 2013
La pensia limita de varsta stagiul se constituie atat din perioadele lucrate, cat si din cele asimilate: facultatea la zi, armata, etc.
Perioadele asimilate nu se iau in calcul la pensia anticipata.


Legea nr.263/2010:

ART. 49
(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
d) a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;
f) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani;
g) a fost elev al unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia liceului militar.
(2) Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de perioadele asimilate dacă în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condiţiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) se valorifică pentru obţinerea prestaţiilor de asigurări sociale în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
1. Perioada de facultate la zi este satgiu de cotizare asimilat si se valorifica numai la pensia pentru limita de varsta.

2. Puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta la 60 de ani si 1 luna, pentru ca aveti indeplinit stagiul minim de cotizare de 15 ani.

3. Pentru a beneficia de pensie anticipata (fara diminuare), la 55 de ani si 1 luna, trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de 39 de ani si 1 luna.

4. - Pentru a beneficia de pensie anticipata partiala, la 55 de ani si 1 luna, trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de 31 de ani si 1 luna.
- Diminuarea va fi de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.
- Cand veti implini 60 de ani si 1 luna pensia anticipata partiala se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta, se elimina diminuarea si se recalculeaza pensia prin valorificarea perioadei de facultate la zi.

5. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 778 lei, iar nivelul maxim de 11.115 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 778 lei veti plati 244 lei lunar.

6. Pentru a putea solicita pensie anticipata partiala trebuie sa mai cotizati pana la stagiul de 31 de ani si 1 luna:
- fie prin contract de asigurara sociala cu Casa de Pensii;
- fie printr-un contract individual de munca (CIM), chiar si cu timp partial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare zidaneqw zidaneqw am o vechime de 35 ani de munca mam incdrat in munca in anul 1978 si muncesc si acum sunt nascuta 01.09.1961 sex feminin si am virsta 51 ani cind ma pot ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata ancabic ancabic Cand se poate pensiona anticipat, fara penalizare , o femeie nascuta la 16.04.1955, care a inceput sa lucreze din 01.10.1979 , dupa absolvirea facultatii de 5 ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata ionela77 ionela77 Buna ziua. Mama mea este nascuta in 07.07.1959 si are in noiembrie anul acesta, 30 ani de munca. Se poate pensiona anticipat? Si cat ar fi pensia anticipata ... (vezi toată discuția)