avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Aplicare OG.6/2013
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Aplicare OG.6/2013

Buna tuturor,
referitor la impozitul de 0,5% pentru veniturile obtinute din exploatarea forestiera in baza autorizatiei de exploatare,spuneti-mi,va rog,cine plateste acest impozit in cazul urmator:
o societate ,desi are cod caen 0220,NU ARE licenta de exploatare.Achizitioneaza masa lemnoasa ce trebuie exploatata,pentru a vinde ulterior lemnul obtinut, DAR exploatarea o face alta societate care are licenta, aceasta din urma eliberand o factura pentru serviciile de exploatare prestate.
Problema mea este :cine plateste impozitul de o,5%? societatea care detine lemnul,la venitul realizat ( ct.707) cand il vine sau societatea prestatoare care detine licenta la venitul pe care il realizeaza prin facturarea serviciului ?
Rog pe cei care s-au intalnit cu acest aspect sa-mi spuna si mie cum procedeaza. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: camicami , utilizator 00:26, 28 Mai 2013
Precizarile anaf zic: "Pentru activitatea de exploatare forestieră, impozitul se datorează de către operatorii economici care exploatează masa lemnoasă în baza unei autorizaţii de exploatare". Dvoastra nu aveti autorizatie de exploatare.
Practic, dvoastra faceti comert cu material lemnos (cumparati masa lemnoasa pe picior si o vindeti la drum auto sau din depozit) iar firma care taie va face prestatii.
De unde ati cumparat masa lemnoasa? De la directie, de la ocol de stat?
Da .am cumparat de la RNP-Romsilva, diverse ocoale silvice. S-a licitat pentru masa lemnoasa pe picior si in urma castigului licitatiei primim factura de la Directia silvica pe partida castigata si dreptul de a exploata. Nu avem licenta de expoatare si exploateaza altcineva pentru noi, dar din lemnul exploatat noi obtinem venituri din vanzare.
Asadar nu avem obligatia platii 0,5% la venitul obtinut ?
camicami a scris:
...primim factura de la Directia silvica pe partida castigata si dreptul de a exploata.


Aspectele sunt:
Cand ati licitat, ati avut un caiet de sarcini. In caietul de sarcini si in contractul de atribuire a masei lemnoase pe picior, se specifica ca puteti subcontracta activitatea de exploatare in aceea partida?
De ce va intreb? Pentru ca modul de desfasurare a activitatii de exploatare, precum si predarea partizii dupa exploatare va fi verificata de catre ocol. Se pune problema, cine raspunde? Dvoastra sau subcontractorul?

Totusi faptul ca vi s-a atribuit partida de catre ocol prin directie si fara sa aveti autorizatie de exploatare, ma duce cu gandul ca vi se permite sa subcontractati exploatarea. In acest caz obligatia revenind către operatorii economici care exploatează masa lemnoasă  în baza unei
autorizații de exploatare
, conform legii, desi dpmdv consider ca este o scapare a legii si ma explic:

Sa presupunem ca luati masa lemnoasa cu 300 lei/mc pe picior.
Daca dvoastra detineati si autorizatia si faceati exploatarea, taiati si valorificati lemnul cu 1000 lei ... atunci ati fi platit 0,5% corespunzator venitului, adica 5 lei/mc.
Daca dvoastra ati externalizat taierea, atunci venitul subcontractorului posesor de autorizatie este doar contravaloarea taierii, sa zicem 50 lei/mc, ..atunci cat este impozitul? 0,25 lei/mc Mult mai mic decat in primul caz.
Cu alte cuvinte, pentru evitarea impozitului, oricine poate licita pe o firma si face exploatarea pe alta firma ca sa plateasca impozite substantial diminuate.
Eu am rezerve, ar trebui sa dati un telefon la directie la juridic sa va lamuriti.
Ultima modificare: Duminică, 26 Mai 2013
trandafir2, moderator
Multumesc foarte,foarte mult. Trebuie neaparat sa lamuresc acest aspect.
M-am interesat pentru dvoastra la director.
Firma care a obtinut partida la licitatie, are un termen (limitat, de obicei 10 zile) ca sa isi scoata autorizatia de exploatare. Daca nu o scoate in termen, poate sa i se anuleze licitatia. Cand se duce sa faca esalonarea la plata i se dau si autorizarile partiale (pe postate) sau totala daca postata este mai mica.
Intradevar, in trecut s-a practicat si autorizarea pe numele firmei subcontractoare (cea care taie), mai mergea aceasta practica, dar se pare ca in ultima vreme, firma care liciteaza trebuie sa scoata si autorizatia de exploatare (Atentie, autorizatie, nu atestat care este cu totul altceva). Deci, automat trebuie sa plateasca si impozitul de 0,5%.
In schimb, problemele la stabilirea venitului, pot sa apara atunci cand masa lemnoasa vine din mai multe surse pe langa cea din exploatare, este amestecata si apoi vanduta la gramada ...dar asta este o alta discutie !
Ultima modificare: Luni, 27 Mai 2013
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Notificare anaf în 2017 pentru nedepunerea d 200 2015-2016. veniturile au fost obținute în 2010, cum pot rezolva situația? razerul razerul ”Cineva”, primeste anul acesta 2017, o notificare ANAF pentru nedepunerea formularului 200 pentru venituri obtinute din exploatare forestiera” pentru ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile pentru vanzarea masei lemnoase pe picior/ pfa RusRIM RusRIM Buna ziua, Sunt pensionar, proprietrar al unui teren forestier. In septembrie 2013, am incheiat cu un agent economic un contract pentru vanzare de masa ... (vezi toată discuția)
Expoatare...? elevan elevan pot exploata o padure pentru care am titlu de proprietate obtinut in urma unei hotarari judecatoresti, fara sa o intabulez? (vezi toată discuția)