Buna ziua,
Sunt pensionar, proprietrar al unui teren forestier. In septembrie 2013, am incheiat cu un agent economic un contract pentru vanzare de masa lemnoasa pe picior. Ulterior am mers la ANAF sa declar venitul realizat si am aflat ca trebuie sa ma inregistrez ca PFA cu optiunea de stabilire a venitului net in mod real, adica sa tin contabilitate in partida simpla, cu jurnal de incasari si plati si jurnal de inventar si ca trebuie sa depun declaratii anuale privind venitul estimat si venitul realizat. Cum la incercarea mea de a afla in clar ce inseamna toate acestea a primit raspunsuri sybilinice , va rog , daca aveti amabilitatea, sa ma lamuriti
1. Cand trebuie sa depun declaratia finala , formularul 200, privind venitul realizat in anul 2013 ?
2. Care sunt cheltuielile care se deduc din venitul brut , avand in vedere ca eu m-am inregistrat ca PFA in septembrie 2013, iar urmatoarele cheltuieli le-am facut anterior
- impozitul pe terenul forestier
- plata serviciilor de paza - contract cu ocolul silvic obligatoriu pentru a putea exploata
- plata serviciului de punere in valoare a masei lemnoase pe picior - serviciu prestat de ocolul silvic in baza contractului sus-mentionat
Mentionez ca volumul masei lemnoase ce poate fi exploatat este stabilit anual de ocolul silvic , in urma solicitarii proprietarului, ocolul silvic anuntand in cursul lunii septembrie un volum intre 0 mc si ???x mc. De aici vine si urmatoarea intrebare
3. Cand si cum pot sa depun declaratia 220 privind venitul estimat /2014 , atata vreme cat eu nu stiu daca si cat lemn voi putea vinde , nu mai vorbesc de pretul la care voi putea vinde (pielea ursului din padure ?) , pretul fiind negociat cu un agent economic , actualmente necunoscut ?
4. Pot sa depun declaratia 220/2014 cu un venit estimat 0 ?
5. Care dintre cheltuielile mentionate la intrebarea 2 pot fi luate in considerare la stabilirea venitului net / 2014, pot sa consider cheltuielile de deplasare la ocolul silvic ca fiind deductibile ?
1. Termenul pentru depunerea D200 pentru anul trecut este 25 mai 2014.
2. Impozitul nu e deductibil pe pfa dar restul da. Dar pentru a fi in regula, acele contracte trebuie sa fie pe pfa.
3. Venitul estimat il luati din anul precedent care a fost unul concret, caci de aceea este estimat. Termenul de depunere a D220 este 31 ianuarie 2014. La fel si cu cheltuielile, cel puetin la cele doua exemplificate, sunt date concrete din anul 2013.
Si cheltuielile cu deplasarea dumneavoastra (o singura persoana) pana acolo pot fi deductibile.
1. Contractele sunt pe numele meu, nicaieri nu este mentionat ca sunt PFA, aceasta pentru ca legea ma obliga in calitate de proprietar ( adica persoana fizica ) sa inchei aceste contracte.
2. Nu exagerez cu nimic atunci cand spun ca PENTRU ANUL 2014 S-AR PUTEA SA AM VENIT BRUT 0 caci lemnul din padure se termina . Eu ce fac, platesc impozit pentru venitul pe care nu il realizez ?
Subliniez ca eu nu am dorit sa devin PFA, caci nu vad nici un avantaj, am fost efectiv fortat atunci cand ca un contribuabil corect m-am dus sa-mi declar venitul.
Aplicare og.6/2013
camicami
Buna tuturor,
referitor la impozitul de 0,5% pentru veniturile obtinute din exploatarea forestiera in baza autorizatiei de exploatare,spuneti-mi,va rog,cine ... (vezi toată discuția)