avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenitori rezervatari vs mostenitori colaterali
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenitori rezervatari vs mostenitori colaterali

Va rog sa-mi spuneti si mie, fratii, surorile si nepotii de la frati in ce categorie de mostenitori se regasesc? Si de exemplu, in cazul unei donatii din partea unei rude prin alianta(cumnat) care nu are copii, parintii sunt decedati,iar sotia(sora mea) a decedat si ea, cine ar putea ataca donatia si in ce termen?
Cel mai recent răspuns: camym , utilizator 15:10, 26 Mai 2013
Mostenitorii colaterali, frati/surori descendenti ai acestora nu sunt mostenitori rezervatari. Rezervatari sunt Sotia, copii si parintii defunctului. Donatia poate fi supusa reductiunii numai de mostenitorii rezervatari daca li se incalca rezerva succesorala conferita prin lege. In cazul dvs donatia nu este supusa reductiunii caci nu exista mostenitori rezervatari , insa poate fi atacata invocandu se de exemplu lipsa capacitatii depline de exercitiu a donatorului sau poate fi revocata pentru ingratitudine sau neexcutare de sarcini, daca s a facut donatia cu sarcina. Orice act este in principiu atacabil in justitie.
Multumesc frumos pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de donatie atacabil sau nu? loredana291 loredana291 buna, am un contract de donatie de la tatal meu vitreg si unul de ingrijire intretinere rudele sale pot sa atace donatia apartamentului dupa decesul ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral ion01 ion01 Printr-un testament olograf scris in 1986, sotul lasa toata averea sotiei (un apartament). Nu au avut copii si nici parinti in viata. Sotul a decedat in 1988 ... (vezi toată discuția)
Poate fi atacata o donatie ? love_singh love_singh Poate fi atacata o donatie facuta de unchi catre un nepot in conditiile in care acesta mai are si alti frati? (vezi toată discuția)