Va rog sa-mi spuneti si mie, fratii, surorile si nepotii de la frati in ce categorie de mostenitori se regasesc? Si de exemplu, in cazul unei donatii din partea unei rude prin alianta(cumnat) care nu are copii, parintii sunt decedati,iar sotia(sora mea) a decedat si ea, cine ar putea ataca donatia si in ce termen?
Mostenitorii colaterali, frati/surori descendenti ai acestora nu sunt mostenitori rezervatari. Rezervatari sunt Sotia, copii si parintii defunctului. Donatia poate fi supusa reductiunii numai de mostenitorii rezervatari daca li se incalca rezerva succesorala conferita prin lege. In cazul dvs donatia nu este supusa reductiunii caci nu exista mostenitori rezervatari , insa poate fi atacata invocandu se de exemplu lipsa capacitatii depline de exercitiu a donatorului sau poate fi revocata pentru ingratitudine sau neexcutare de sarcini, daca s a facut donatia cu sarcina. Orice act este in principiu atacabil in justitie.
Partaj succesoral
ion01
Printr-un testament olograf scris in 1986, sotul lasa toata averea sotiei (un apartament). Nu au avut copii si nici parinti in viata. Sotul a decedat in 1988 ... (vezi toată discuția)