avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas

Buna ziua. Va cer ajutorul - sfatul. Numele meu este Floare Cristian am 23 ani.
Benificiez de pensie urmas din partea tatalui din data de 2010 martie suma de 1250 incasati. Intrebarea mea este mai pot benificia de aceasta pensie daca ma voi angaja cu norma intreaga ( 8 h - salariu minim 780 + bonuri masa 20 daca este cazul ) eu fiind student facultate - zi . Conform decizie primite si citind legea cap. pensie urmas art. 84 alin a) respectiv b)...am incercat sa inteleg conditiile. TREBUIE SA RENUNT LA ACEASTA PENSIE SAU NU? Va rog sa ma lamuriti.


Cu respect
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:22, 26 Mai 2013
1. Incepand cu data de 01.01.2011 se aplica Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (care inlocuieste Legea 19/2000).

2. In Legea 263/2010 nu se mai prevede interdictia de a cumula pensia de urmasm cu un alt venit profesional.

3. Asadar puteti cumula pensia cu orice venit din salariu atata timp act sunteti student si aveti sub 26 de ani.

4. Din Legea 263/2010 :

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas si angajare. danciuvaleria danciuvaleria Buna seara.Sunt studenta in anul II,am 22 de ani si am pensie de urmas de la tatal meu de 400 de lei.Ma pot angaja pe un salariu de 700 de lei si sa iau si ... (vezi toată discuția)
Limitele pensiei de urmas Gabriela@27 Gabriela@27 Buna ziua! Sunt beneficiara a unei pensii de urmas in urma decesului tatalui meu. Sunt studenta in anul 1 la master si doresc sa stiu daca pot beneficia in ... (vezi toată discuția)
Problema pensie de urmas andreeapopescu24 andreeapopescu24 sunt studenta in anul II si am pensie de urmas dupa tatal meu in valoare de 437 de lei, care sunt conditiile in care ma pot angaja in mod legal pt a beneficia ... (vezi toată discuția)