avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie incasata necuvenit
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie incasata necuvenit

Buna ziua,

Am primit de la Casa De Pensii o somatie pt a platii inapoi o suma reprezentand pensie de urmas incasat necuvenit pe perioada august-decembrie 2010 (cand inca era valida legea care nu permitea cumularea), problema e ca eu desi am avut contract in perioada resp nu am incasat nici o suma de bani deoarece imediat dupa angajare patronul a plecat din tara si nu am reusit sa mai dam de el, abia am reusit sa ne inchidem contractele. Eu acuma as dori sa le demonstrez celor de la casa de pensii ca nu am incasat salar in aceasta perioada ca sa nu fiu nevoit sa achit suma resp.Puteti sa-mi spuneti cum as putea sa fac?
Multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: Annyta , utilizator 14:05, 26 Septembrie 2013
Nu cred ca veti reusi sa-i convingeti pe cei de la Casa de pensii.
Nu pierdeti vremea si faceti o contestatie in instanta. Aveti mare grija termenul de contestare este de 15 zile de la primirea deciziei de impunere.
Succes!
Multumesc pt rasp, cineva mi-a zis ca se poate depune o declaratie rectificatoare la finante care sa ateste ca nu am incasat niciun venit dar nu stiu cum se procedeaza.... ?
Declaratia rectificativa trebuie depusa de angajator. Dvs. figurati in perioada aceea, in baza de date ca angajat cu venit la firma respectiva.
Angajatorul sau mai bine zis contabilul acestuia trebuie sa depuna la finante o declaratie rectificativa din care sa rezulte ca dvs nu erati angajat, deci nu ati avut nici venit.
Multumesc frumos pt rasp, eu am fost angajat de fapt pe acte dar nu am avut nicio activitate si nu am incasat nici un salariu deoarece cel care ne-a angajat a plecat din tara si nu a mai fost de gasit sper sa se poata depune declaratia rectificativa.
georgeboboi a scris:

Multumesc pt rasp, cineva mi-a zis ca se poate depune o declaratie rectificatoare la finante care sa ateste ca nu am incasat niciun venit dar nu stiu cum se procedeaza.... ?

Sfatul pe care l-ati primit se refera la “Declaratia 112 - declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, a impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, pe care angajatorii o transmit in fiecare luna la ANAF. In situatia in care Declaratia a fost intocmita si transmisa cu erori se poate reveni cu o alta “Rectificativa”. Pana in 2011 declaratia se depunea la ANAF pe suport CD insotit de o anexa in format hartie, semnat si stampilat. Din anul 2011 se poate depune numai prin mijloace electronice la distanta, iar depunatorul (angajatorul sau un imputernicit) o poate face numai daca este posesorul unui certificat digital calificat (semnatura electronica).
In consecinta, transmiterea unei declaratii rectificative nu o poate face decat cel cu care ati avut incheiat contractul de munca sau un imputernicit al acestuia.
Pana una alta depuneti o contestatie la tribunalul in carui raza teritoriala aveti domiciliul pentru a nu pierde termenul si dupa aceea poate veti mai afla si alte pareri.
Printr-o experienta asemanatoare trece si cineva din familia mea. Noi am fost ceva mai norocosi pentru ca angajatorul a transmis acea rectificativa, a eliberat si o adeverinta prin care explica de ce s-a produs eroarea, am depus documentele la Casa de pensii, iar aceasta (casa de pensii), in luna urmatoare a trecut la executare prin retinerea unei sume din pensie. Acum asteptam ca tribunalul sa fixeze un termen de judecare a cauzei.
Succes!

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas ralucaa24 ralucaa24 Buna ziua, am avut o pensie de urmas pana in 2020 cand am implinit 26 de ani si am incetat orice forma de studiu tot in acel an, dar cei de la casa de pensii ... (vezi toată discuția)
Restituire cota-parte din indemnizatia pt cresterea copilului smile2alina smile2alina Dupa terminarea perioadei de concediu am primit o scrisoare de la Agentia judeteana pt plati si inspectie sociala prin care imi solicitau sa aduc dovada ... (vezi toată discuția)
Restituire bani casa de pensii daniel1948 daniel1948 Buna ziua Tatal meu a decedat in 2010 si conform legii mama mea a beneficat de pensie de urmas sase luni ,iar eu student fiind pana la terminarea ... (vezi toată discuția)