avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Restituire bani casa de pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Restituire bani casa de pensii

Buna ziua
Tatal meu a decedat in 2010 si conform legii mama mea a beneficat de pensie de urmas sase luni ,iar eu student fiind pana la terminarea studiilor.Dupa scurgerea celor sase luni,cand mama mea trebuia sa iasa din drepturi cei de la casa de pensii nu au operat modificarea si au acordat in continuare doua pensii de urmas- una mamei mele si una mie fiind student.Acum ei au constatat ca au gresit si au trimis o decizie prin care imi cer sa restitui o suma exorbitanta-aproximativ 13000 lei.(DREPTURI NECUVENITE).In prezent eu nu mai beneficiez de nici o pensie de urmas,ei nu au de unde sa opreasca vreun ban,pot sa faca executare silita sau cum ma pot obliga sa platesc?ce solutii am eu?
Cel mai recent răspuns: sv.cristian , utilizator 21:43, 27 Noiembrie 2013
Debitorul insolvabil nu pateste nimic. Daca nu aveti venituri si nici bunuri nu au pe ce sa va execute . Daca va veti angaja si debitul nu se prescrie se va face poprire pe suma. Puteti contesta in termen de 45 zile instanta decizia casei de pensii daca ati constatat ca nu este corecta , Mama poate fi executata silit pe bunuri sau pe pensie , prin poprire (1/.3 lunar pana la acoperirea debitului)
singurul bun pe care il are mama este casa in care locuim.momentan mama nu are nici un venit,nu este nici macar pensionara.credeti ca se poate ajunge ca casa de pensii sa ceara executarea silita,adica a casei in care stam.pana la urma nu este si vina lor ca au dat niste bani in plus?ei nu raspund deloc?
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 119
Pensionarii sistemului public de pensii sunt obligati sa comunice casei teritoriale de pensii, respectiv casei de pensii sectoriale, in evidentele careia se afla, orice schimbare in situatia proprie, de natura sa conduca la modificarea conditiilor in functie de care i-a fost stabilita sau i se plateste pensia, in termen de 15 zile de la data aparitiei acesteia.

2. Asadar:
- dvs. si mama aveati obligatia legala sa anuntati Casa de Pensii in momentul in care unul dintre dvs. sau amandoi nu mai indeplineati conditiile pentru a beneficia de pensie de urmas;
- daca ati incasat sume necuvenite sub forma de pensie de urmas sunteti obligat sa o restituiti inclusiv prin executare silita.
eu nu aveam de unde sa stiu ca Casa de Pensii nu calculeaza corect.ei au constatat asta de abia dupa doi an.de la ei nu raspunde nimeni?daca nu am nici un venit se poate ajunge la o intelegere cu Casa de pensii sa platesc in rate?
Puteti merge la Casa de Pensii sa incheiati un acord in scris cu privire la restituirea sumelor.

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas Loan Loan Buna ziua.Intreb ceva in numele unei cunostinte.Va pot spune ca are 54 ani si ca are o pensie de urmas, in urma sotului decedat acum 2 ani.Au fost ... (vezi toată discuția)
Poprire ilegala smeagull smeagull Buna ziua, Am primit o \"chestie\" ciudata pentru un salariat de-al nostru: O adresa de la casa de pensii, cu (atentie, atentie) ... [b]\"rugamintea sa ii ... (vezi toată discuția)
Returnare pensie urmas(drepturi necuvenite) miriamcj miriamcj Buna ziua -am fost beneficiara unei pensii de urmas incepand cu anul 2003; -in 16 iulie 2007 m-am angajat cu contract de munca. Veniturile realizate impuneau ... (vezi toată discuția)