avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... returnare pensie urmas(drepturi necuvenite)
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

returnare pensie urmas(drepturi necuvenite)

Buna ziua
-am fost beneficiara unei pensii de urmas incepand cu anul 2003;
-in 16 iulie 2007 m-am angajat cu contract de munca. Veniturile realizate impuneau renuntarea la pensia de urmas;
-incepand cu luna august 2007 am refuzat ridicarea pensiei din motivele mentionate mai sus;
-dupa doi ani (2009) mi se cere returnarea banilor ridicati in luna iulie 2007, pe motivul "drepturi necuvenite";
Am luat decizia de a ridica pensia in iulie 2007 dupa ce am gasit pe net prevederile art. 92 al. (1) lit. d) din Legea pensiilor, din care am inteles ca nu mai am dreptul la pensie incepand cu luna urmatoare angajarii.
Trebuie sa returnez banii incasati in luna iulie 2007?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 12:19, 24 Mai 2010
Ati interpretat corect prevederile art. 92, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 19/2000, este vorba despre luna urmatoare celei in care ati realizat venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie.

Singura solutie era sa contestati decizia de debit in 45 de zile de la comunicarea acesteia, ati fi castigat cu siguranta procesul. Acum, insa, nu mai sunteti in termen sa formulati contestatia, prin urmare trebuie sa platiti pensia aferenta lunii iulie 2007.
Va multumesc pentru raspuns. As dori sa va mai retin atentia putin cu acest caz. Nu este vorba despre suma care trebuie sa o returnez (200 roni) ci doar ca principiu...
Din anul 2007 mi-am schimbat domiciliul in alt judet. Anul trecut fostii vecini m-au informat ca am un plic la posta de la Casa de pensii, ei neavand dreptul sa-l ridice si sa mi-l retrimita. Eu am sunat la casa de pensii sa intreb despre ce este vorba, iar ei mi-au spus ca am de returnat pensia pe vreo patru luni (iulie-octombrie). Le-am explicat ca eu n-am mai ridicat pensia din luna august, ei mi-au dat dreptate si au spus ca trebuie sa platesc doar pe luna iulie. Acum dupa vreo 6 luni iar ma suna vecinii ca am primit plic. Sun la Casa de pensii aceeasi poveste, pensie returnata pe patru luni. Diferenta este ca acum d-na de la telefon a spus ca a facut operarea in dosar si trebuie sa platesc neaparat doar luna iulie, pentru ca in cazul pensiei de urmas se calculeaza "altfel" si nu cu "luna urmatoare".
Eu nu am ridicat/citit niciodata decizia de debit, toate discutiile au fost telefonice cu cei de la pensii, prin urmare se presupune ca mi s-a comunicat oficial despre debit?
Va multumesc inca o data pentru raspuns.
PS. Nu ma voi duce in judecata cu Casa de pensii pentru 200 roni. Ma costa mai mult doar sa merg sute de km pana in judetul respectiv (nopti si zile pe drum+ lipsa de la servici), asa ca probabil voi plati, dar intreb ca principiu.
Am citit cu atenţie mesajele dumneavoastră!
Vă înţeleg supărarea!

Faţă de ultimul mesaj, se impun următoarele precizări:
Potrivit art. 187, alin. (1) şi (4), din Legea nr. 19/2000: " (1) Sumele incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale se recupereaza de la beneficiari in termenul de prescriptie de 3 ani.
(4) Sumele platite necuvenit prin intermediul caselor teritoriale de pensii se recupereaza de la beneficiari in baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu. Sumele ramase nerecuperate de pe urma beneficiarilor decedati nu se mai urmaresc."

Din câte înţeleg nu aţi intrat niciodată în posesia unei Decizii de debit.
Sunt foarte curioasă dacă în corespondenţa neridicată de dumneavoastră era o decizie de debit sau pur şi simplu o somaţie.
ªi de asemenea, dacă era doar o somaţie, mă întreb în baza cărui titlu executoriu a fost emisă...dar nu vă faceţi probleme sunt pur şi simplu întrebări retorice.

Sfatul meu este următorul:
Întrucât nu aţi intrat în posesia Deciziei de debit, care reprezintă titlul executoriu, nu faceţi nicio plată!
Dacă le-aţi comunicat noua adresă şi ve-ţi primi Decizia de debit, o puteţi contesta la Tribunalul la care este arondată localitatea dumneavoastră de domiciliu!
Dacă vi se comunică doar somaţie!!!(mare atenţie că aceasta este practica în Casele de pensii), solicitaţi-le în scris să vă comunice titlul executoriu în temeiul căruia a fost emisă.
De asemenea vă rog, să aveţi grijă la temeiul legal invocat în somaţie!
Sumele încasate necuvenit reprezentând drepturi de pensie, nu sunt creanţe fiscale, astfel încât executarea lor nu se face în temeiul Codului fiscal ( o altă practică a Caselor de pensii).

Vă garantez că indiferent de modalitatea în care vi se v-a transmite că trebuie recuperată de la dumneavoastră pensia aferentă lunii iulie, prin Decizie de debit sau pur şi simplu prin somaţie, dumneavoastră , veţi câştiga procesul, prin care veţi contesta titlul.
Puteţi solicita ajutorul unui avocat, întrucât cheltuielile de judecată vor fi suportate de partea în culpă.

Succes!
Ultima modificare: Vineri, 9 Aprilie 2010
florisiris, utilizator
Art 187 alin 4)/Lg 19/2000
" Sumele plătite necuvenit prin intermediul caselor teritoriale de pensii se recuperează de la beneficiari în baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu".
Casa de pensii, prin Declaratii lunare , prin CNP-ul persoane respective, etc., a constatat ca beneficiarul unei pensii de urmaş realizează dintr-o activitate profesională venituri brute lunare mai mari de o pătrime din salariul mediu brut pe economie, drept urmare i se suspenda pensia.
florisiris a scris:
Sumele încasate necuvenit reprezentând drepturi de pensie, nu sunt creanţe fiscale, astfel încât executarea lor nu se face în temeiul Codului fiscal ( o altă practică a Caselor de pensii).

Nu este vorba despre o practica a caselor de pensii, ci despre Decizia Presedintelui CNPAS nr. 375/2007 pentru aprobarea Procedurii privind activitatea de indeplinire a masurilor asiguratorii si de efectuare a executarii silite a debitelor rezultate din nerespectarea prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la contractele/declaratiile de asigurare, precum si orice alte sume incasate necuvenit potrivit legii. Decizia nr. 375/2007 a fost publicata in MO nr. 636/17.09.2007. Faptul ca, in opinia mea, aceasta decizie incalca prevederi legale in vigoare este o alta discutie.

Sunt de aceeasi parere cu cea exprimata de bruta, in mod sigur casa de pensii a emis decizie de debit, decizie care constituie titlu executoriu.

Alte discuții în legătură

Am primit o deciziesi somatie de la casa de pensii nadintamara nadintamara buna, am primit pensie de urmas pana in vara 2008 fiindca am facut doar primul an de facultate apoi renuntand la studii. acum cateva zile am primit o somatie ... (vezi toată discuția)
Restituire pensie de urmas sorin.pinzaru sorin.pinzaru Buna seara, Tocmai am primit in posta o instiintare din partea Casei judetene de pensii Vrancea care suna cam asa: [i] \"A. Decizia nr 66730 din ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu "pensia de urmas" dc pt cateva luni s-a avut avut un venit mai mare decat jumãtate din salariul mediu brut pe economie; lucrockit lucrockit Ce se intampla cu "pensia de urmas" dc pt cateva luni s-a avut avut un venit mai mare decat jumătate din salariul mediu brut pe economie, in anul ... (vezi toată discuția)