avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... returnare pensie urmas(drepturi necuvenite)
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

returnare pensie urmas(drepturi necuvenite)

Buna ziua
-am fost beneficiara unei pensii de urmas incepand cu anul 2003;
-in 16 iulie 2007 m-am angajat cu contract de munca. Veniturile realizate impuneau renuntarea la pensia de urmas;
-incepand cu luna august 2007 am refuzat ridicarea pensiei din motivele mentionate mai sus;
-dupa doi ani (2009) mi se cere returnarea banilor ridicati in luna iulie 2007, pe motivul "drepturi necuvenite";
Am luat decizia de a ridica pensia in iulie 2007 dupa ce am gasit pe net prevederile art. 92 al. (1) lit. d) din Legea pensiilor, din care am inteles ca nu mai am dreptul la pensie incepand cu luna urmatoare angajarii.
Trebuie sa returnez banii incasati in luna iulie 2007?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 12:19, 24 Mai 2010
Buna ziua,

Si eu sunt intr-o situatie asemanatoare: primeam pensie de urmas din 2000, in martie 2007 m-am angajat si lucrez si in prezent. In mai 2010 nu mai primesc pensie de urmas si sun la Casa Locala de Pensii Onesti unde o doamna imi spune ca s-a suspendat ACUM pentru ca lucrez de 3 ani si s-a emis si Decizia de debit pe care urmeaza s-o primesc acasa. Potrivit aceasteia trebuie sa restitui cca 13.000 RON aferenti pensiei de urmas pe care am primit-o fara drept in ultimii 3 ani (chiar nu am stiut ca trebuie sa anunt Casa de Pensii ca m-am angajat si singura conditie pe care trebuia s-o indeplinesc era sa trimit adeverinta de student anual). Am inteles din ce ati scris mai sus ca trebuie sa astept sa primesc titlul executoriu si apoi sa-l contest in termen de 45 de zile. Ce nu inteleg este in baza carui temei sa-l contest si de ce voi castiga contestatia cu siguranta..
Multumesc anticipat pentru raspunsuri. La mine spre deosebire de miriamcj nu e vorba doar de principiu ci de 13.000 RON.
@ochian.doru

Nu inteleg de unde ati tras concluzia ca situatia dvs. este asemanatoare cu cea a persoanei care a initiat topicul. Discutia era cu totul alta.
Dvs. ati incalcat prevederile art. 92, alin. (1), lit . d) din Legea nr. 19/2000 si pe cele ale art. 96 din acelasi act normativ.

Art. 92 - Legea nr. 19/2000
(1) Plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care:
d) beneficiarul unei pensii de urmaş realizează dintr-o activitate profesională venituri brute lunare mai mari de o pătrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).
Art. 96 - Legea nr. 19/2000
Beneficiarul dreptului de pensie este obligat să comunice casei teritoriale de pensii orice modificare privind condiţiile de acordare şi de plată a pensiei, în termen de 15 zile de la apariţia acesteia.

ochian.doru a scris:
Ce nu inteleg este in baza carui temei sa-l contest si de ce voi castiga contestatia cu siguranta..

Temeiul legal este cel general, art. 87 din Legea nr. 19/2000, dar opinia mea este ca nu veti castiga litigiul.
Ultima modificare: Luni, 24 Mai 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am primit o deciziesi somatie de la casa de pensii nadintamara nadintamara buna, am primit pensie de urmas pana in vara 2008 fiindca am facut doar primul an de facultate apoi renuntand la studii. acum cateva zile am primit o somatie ... (vezi toată discuția)
Restituire pensie de urmas sorin.pinzaru sorin.pinzaru Buna seara, Tocmai am primit in posta o instiintare din partea Casei judetene de pensii Vrancea care suna cam asa: [i] \"A. Decizia nr 66730 din ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu "pensia de urmas" dc pt cateva luni s-a avut avut un venit mai mare decat jumãtate din salariul mediu brut pe economie; lucrockit lucrockit Ce se intampla cu "pensia de urmas" dc pt cateva luni s-a avut avut un venit mai mare decat jumătate din salariul mediu brut pe economie, in anul ... (vezi toată discuția)