avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Case nationalizate, legea 10/2001
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Case nationalizate, legea 10/2001

In urma unui proces intentat in anul 2009, Primariei, laTribunal si apoi la Curtea de apel mi s-a recunoscut dreptul de a primi despagubiri in echivalent pentru propritatea ce mi-a fost nationalizata in 1950. Dreptul stabilit a fost urmare a deciziei definitive si irevocabile data de Curtea de apel in 2011. Totodata, la solicitarea judecatorului de caz de la Tribunal, prin tragere la sorti, au fost stabiliti evaluatori tehnic si respectiv economic pentru evaluarea propritatii revendicate, cele doua evaluari fiind parte integranta din dosar. Dosarul este in prezent la Prefectura, cu viza de legalitate acordata.

Intrebare: In conditiile Legii 165/2013, pot beneficia de restituirea contravalorii imobilului nationalizat, incepand din anul 2014?
Cel mai recent răspuns: sadsoull , utilizator 19:03, 3 Martie 2014
Stimat forumist,

Din păcate, nu văd temeiul juridic pe care să-și fundamenteze pretențiile. Legile de retrocedare au avut anumite termene, care, în momentul de față, sunt depășite.

Cu stimă.
andreigrigoriu a scris:

Stimat forumist,

Și eu sunt de părere că orice aspect discutat definitiv în instanță nu se mai poate rediscuta, inclusiv, deci, sumele stabilite prin expertză judiciară, însușite de instanță printr-o hotărâre definitivă.

În caz contrar, s-ar încălca autoritatea de lucru judecat, parte a principiului preeminenței dreptului.

De altfel, din coroborarea art. 4 a Legi de restituire menționată cu alte articole, cum ar fi 21, 21, 50, nu văd că ar reieși posibilitatea reevaluării sumelor stabilite ca despăgubiri de către o instanță judecătorească.

Prin urmare, dacă Legea 165 se va interpreta contrar, va fi o interpretare abuzivă.

Cu stimă.

domnule avocat ,,am si eu o antrebare ,,detin un dosar privind legea 10 si avand an vedere ca sentinta sa pronuntat an 2006 cu masurile reparatori an acest caz o suma de bani iar din 2006 abia anul acesta anrp a emis primul titlu de plata ..intrerbare se mai poate recalcula suma avand an vedere perioada de timp pana la solutionare 2006 -2014 multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am hotarare definitiva ce stabileste masuri reparatorii fara sa precizeze suma, ce pot sa fac? geogeo8086 geogeo8086 pe legea 10,din 2008 am hotarire ce stabileste masuri reparatorii sub forma despagubirilor banesti acordate in conditiile legii speciale, dar care nu specifica ... (vezi toată discuția)
casa nationalizata ddre ddre Unde tb adresata cererea pt acordarea de despagubiri pt casa nationalizata ce nu poate sa fie restituita in natura, in conditiile noii legi din 2013/ ? ... (vezi toată discuția)
A.n.r.p. tibif tibif Din 3 mai 2012 am o decizie definitiva si irevocabila referitor la capatul de cerere privind obligarea APRP la desemnarea unui evaluator pentru intocmirea ... (vezi toată discuția)