avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Program scurt la serviciu , femeie insarcinata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Program scurt la serviciu , femeie insarcinata

Buna ziua,

Sunt insarcinata in 2luni si de cand a aflat administratorul firmei acest lucru, se poarta f.urat cu mine.Am inteles ca nu ma poate concedia, dar eu numai suport sa lucrez aici! Am auzit ca se poate opta pentru program scurt de lucru dar nu stiu daca acest lucru implica si reducerea salariului sau salariul ramane neschimbat?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:01, 28 Mai 2013
Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
c) salariata gravidã este femeia care anunţã în scris angajatorul asupra stãrii sale fiziologice de graviditate şi anexeazã un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sã îi ateste aceastã stare;
d) salariata care a nãscut recent este femeia care şi-a reluat activitatea dupã efectuarea concediului de lãuzie şi solicitã angajatorului în scris mãsurile de protecţie prevãzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a nãscut;
e) salariata care alãpteazã este femeia care, la reluarea activitãţii dupã efectuarea concediului de lãuzie, îşi alãpteazã copilul şi anunţã angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alãptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
...

Art. 3. - (1) Salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sã le ateste starea.
(2) În cazul în care salariatele nu îndeplinesc obligaţia prevãzutã la alin. (1) şi nu informeazã în scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligaţiile sale prevãzute în prezenta ordonanţã de urgenţã, cu excepţia celor prevãzute la art. 5, 6, 18, 23 şi 25.

Art. 13. - În baza recomandãrii medicului de familie, salariata gravidã care nu poate îndeplini durata normalã de muncã din motive de sãnãtate, a sa sau a fãtului sãu, are dreptul la reducerea cu o pãtrime a duratei normale de muncã, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementãrilor legale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua!sotia a început serviciul după 1 an și 11 luni și ... Hypyaa27 Hypyaa27 Buna ziua!sotia a început serviciul după 1 an și 11 luni și încă alăptează?poate fi scutita de schimbul 3?dacă da ce acte trebuie duse la munca sau ... (vezi toată discuția)
Reducere program lucru+salariu angajata gravida ADELA STROE ADELA STROE am o angajata gravida careia vreau sa-i reduc programul de la 8 h la 6 h inclusv salariul care sunt riscurile firmei? (vezi toată discuția)
Pasii exacti necesari pt reducerea programului de lucru la gravide Madyser Madyser Buna ziua, As dori sa aflu exact care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru acordarea de catre angajator a programului redus de la 8h la 6h la ... (vezi toată discuția)