avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Pasii exacti necesari pt reducerea programului de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Pasii exacti necesari pt reducerea programului de lucru la gravide

Buna ziua,

As dori sa aflu exact care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru acordarea de catre angajator a programului redus de la 8h la 6h la gravide.

Ce acte iti trebuie? Unde trebuie sa te duci? Este de ajuns doar o recomandare de la medicul ginecolog si dusa angajatorului etc.?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:14, 5 Decembrie 2019
Bună ziua! Trebuie să cereți de la medicul ginecolog o adeverință în care va recomanda program redus.
Adeverința o duceți la locul de muncă.
Ultima modificare: Marți, 3 Decembrie 2019
Violeta Chele, Contabil
OUG 96/2003
art.13
În baza recomandării medicului de familie,
salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale.

Documentul medical eliberat de medicul de familie sau, după caz, de medicul specialist care atestă faptul că o salariată se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e) din ordonanţa de urgenţă nr.96/2003 este fie adeverinţa medicală-tip aprobată de Ministerul Sănătăţii, fie Carnetul gravidei şi Anexa pentru supravegherea medicală a gravidei şi lăuzei în conformitate cu Ordinul ministrului sănătăţii nr. 12/2004.
Adeverinta se trimite prin grija angajatorului la medicul specialist de medicina muncii pentru inregistrare in dosarul medical al salariatei gravide.
Buna ziua,

1. Unde gasesc aceasta adeverinta medicala-tip?
2. Despre ce situatii este vorba: situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e) din ordonanţa de urgenţă nr.96/2003?

Multumesc!
1. Adeverinta o elibereaza medicul de familie, deci o gasiti la dumnealui.
2. Art. 2
În sensul prevederilor prezentei ordonanțe de urgență, termenii și expresiile de mai jos sunt definite după cum urmează:
...
c) salariata gravidă este femeia care anunța în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate și anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste aceasta stare;
d) salariata care a născut recent este femeia care și-a reluat activitatea după efectuarea concediului de lăuzie și solicită angajatorului în scris măsurile de protecție prevăzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a născut;
e) salariata care alăptează este femeia care, la reluarea activității după efectuarea concediului de lăuzie, își alăptează copilul și anunță angajatorul în scris cu privire la începutul și sfârșitul prezumat al perioadei de alăptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
...
Gasiti ordonanta in link-ul de mai jos
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Conditii acordare concediu de risc maternal ramona18121984 ramona18121984 Buna seara.Sunt insarcinata in 5 luni si medicul specialist mi-a recomandat intrarea in concediu de risc maternal,intrucat am o sarcina cu probleme.Am ... (vezi toată discuția)
Salariata insarcinata anymaryh anymaryh buna ziua! va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza cand o salariata ma anunta ca este insarcinata ? trebuie sa dea o declaratie, sa aduca certificat medical ? ... (vezi toată discuția)
Unde mă pot adresa în cazul în care angajatorul nu îmi respectă drepturile de gravidă? Gabriela Gri Gabriela Gri Buna ziua! Ce pot face in cazul in care, la locul de munca nu imi sunt respectate drepturile de gravida? Doctorul meu mi-a recomandat sa lucrez doar 6h/zi, ... (vezi toată discuția)