avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligatii asociat unic si contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligatii asociat unic si contract de munca

buna seara. am cateva intrebari daca ma puteti ajuta:
1. in calitate de administrator si asociat unic de srl, fara dividente sau remuneratie specificata in actul constitutiv, sunt obligata sa imi inchei contract cu casa de asigurari chiar daca nu vreau sa beneficiez de ele? dar cu casa de pensii? societatea este infiintata in octombrie anul trecut, dar desfasoara activitate de anul acesta din februarie. pot primi amenda?
2. cat as plati din mana daca mi-as face contract de munca pe 2 ore la societatea pe care o detin?(asa cum m-a sfatuit contabila).
va multumesc anticipat. o seara cat mai placuta
Cel mai recent răspuns: alinaelena89 , utilizator 11:26, 4 Iunie 2013
1. Asociatul unic are posibilitatea si nu obligativitatea de a incheia un c.i.m. cu societatea al carei asociat unic este.

2. Potrivit Legii nr.263/2010, in sistemul unitar de pensii publice, sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, şi care se află în una din situaţiile următoare:
a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
.....

3. Pentru un c.i.m. cu timp partial de 2 ore/zi, la salariul minim brut pe economie - de la 01 iulie 2013 - aveti :
- daca este functie de baza :
a) angajatul plăteşte la bugetele de stat 33 lei
b) angajatorul (patronul) plăteşte la bugetele de stat suma de 57 lei
[ link extern ]

- daca nu este functie de baza
a. Angajatul plăteşte la bugetele de stat suma de 60 lei
b Angajatorul plăteşte la bugetele de stat suma de 57 lei
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
buna seara. cei de la asigurari sociale mi-au spus ca aveam obligatia de cand s-a infiintat societatea, chiar daca ea nu a avut activitate, ca asociat unic sa inchei un contract cu ei (prin care se plateste 5,5 % din salariul mediu pe economie) si ca astfel s-ar putea sa am surpriza unei amenzi pe firma. e posibil asa cva? adica daca abia din februarie a.c am avut activitate, se poate cere si din octombrie anul trecut, cand nu am desfasurat? sunt obligata sa inchei un contract cu ei daca nu vreau asigurari sociale? dar la pensii? e acelasi lucru si acolo (deoarece acolo nici nu am mai intrebat)? de asemenea de la asigurarile sociale mi s-a mai spus ca in calitate si de administrator sunt obligata sa am un contract prin care sa mi se stabileasca remuneratia. e adevarat? va rog mult sa ma lamuriti ca nu vreau sa isi bata joc de mine (oricum ei iti vorbesc la modul imperativ). iar in legatura cu contractul partial la 2 ore, ce inseamna functie de baza? eu inteleg ca administrator...daca da, e posibil ca administrator sa lucrez cu 2 ore? (deaorece si contabila mi-a spus ca pentru acest timp de lucru trebuie sa am studii superioare..oare din cauza asta?)si sa inteleg ca la functia de baza as plati din mana doar 90 lei, sau mai sunt si alte taxe? va rog lamuriti-ma deoarece sunt in ceata rau momentan si va rog dati-mi si un sfat cum ar fi cel mai bine sa procedez si cu contractul de munca. multumesc anticipat. o seara buna
buna ziua. in legatura cu ce v-am scris mai sus...ma puteti ajuta cu un raspuns? sunt obligata de lege sa imi fac contract cu cei de la asigurari de sanatate daca nu vreau sa beneficiez de ele, sau cu cei de la pensii? pot primi amenda la firma daca nu am facut acest lucru? iar in legatura cu contractul la 2 ore, ma avantajeaza cu ceva? va multumesc anticipat. o zi cat mai placuta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare asociat unic pe firma lui suciugeorgeta suciugeorgeta As dori sa stiu daca un asociat unic poate fi angajat in propria firma. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Compatibilitate administrator - lucrator gestionar - pensie anticipata h3rcky h3rcky Buna ziua, Sunt proprietarul unui magazin de haine second hand si as dori ca activitatea de vanzare in magazin sa fie desfasurata de o persoana care ... (vezi toată discuția)
Contributii si impozit la contractul de management Dorina Tarcea Dorina Tarcea Buna ziua, Am o intrebare in legatura cu contributiile la fondul de sanatate , pensii si somaj retinute din remuneratia acordata pe baza contractului de ... (vezi toată discuția)