Buna ziua,
Ma confrunt cu o situatie mai complicata ca urmare a unui contract de inchiriere pe care l-am avut anul trecut, eu fiind proprietarul.
Contractul a fost incheiat dupa intrarea in vigoare a noului cod civil, pentru o durata de 3 luni, si a fost inregistrat la administratia financiara.
Dupa expirarea termenului contractual, chiriasul a refuzat sa elibereze apartamentul, desi l-am notificat inclusiv prin executor judecatoresc, si a continuat sa locuiasca acolo inca 4 luni si jumatate.
Atat pe durata contractului, cat si pe durata celor 4 luni si jumatate cat a continuat sa locuiasca acolo dupa expirarea contractului, chiriasul nu a platit nici chiria, nici cheltuielile la intretinere.
La momentul eliberarii efective a apartamentului, chiriasul a refuzat sa semneze orice fel de proces verbal de restituire a apartamentului, dar am intocmit eu unul in prezenta a doi martori.
Dupa eliberarea apartamentului am depus cerere prin executor judecatoresc pentru incuviintarea executarii silite in ceea ce priveste:
1. neplata chiriei pe perioada derularii contractului
2. neplata echivalentului chiriei pentru perioada derulata de la expirarea contractului si pana la eliberarea efectiva a apartamentului,
3. neplata cheltuielilor la intretinere pentru toata perioada.
Instanta de incuviitari silite a acceptat in parte cererea. Mi-a dat dreptul sa execut chiriasul pentru valoarea chiriei pentru perioada inscrisa in contract.
A respins solicitarea mea pentru incuviintarea executarii silite in ceea ce priveste perioada de dupa expirarea contractului si pana la eliberarea efectiva a apartamentului, si de asemenea, a respins cererea de executare silita pentru neplata intretinerii.
De aceea va rog sa imi spuneti, cum se interpreteaza art. 1831 , alin. (2) din noul cod civil, care mentioneaza expres faptul ca
Art. 1831
Evacuarea chiriaşului
(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, evacuarea chiriaşului se face în baza unei hotărâri judecătoreşti.
(2) Chiriaşul este obligat la plata chiriei prevăzute în contract până la data eliberării efective a locuinţei, precum şi la repararea prejudiciilor de orice natură cauzate locatorului până la acea dată."
Daca contractul de inchiriere este titlu executoriu pentru plata chiriei, in coroborare cu art. 1831, alin. 2, nu ar trebui ca instanta sa incuviinteze cererea de executare silita pentru toate sumele, pana la eliberarea efectiva a apartamentului. Chiar daca eliberarea se realizeaza dupa expirarea termenului din contract?
Ce parere aveti? Ar trebui sa depun apel fata de aceasta decizie a instantei?
Sau ar trebui sa incep o actiune noua pe dreptul comun, in care sa solicit plata chiriei pentru perioada de dupa expirarea contractului si pana la eliberarea efectiva a apartamentului si plata cheltuielilor la intretinere?
Multumesc anticipat pentru orice sugestii