avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Statul de plata
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Statul de plata

Buna ziua.

In statul de plata cum este legal sa apara numarul de ore lucrate?Cumulate, sau trebuie sa existe si o rubrica separata, in care sa se diferentieze numarul de ore lucrate de zi si de noapte?
Sporul de noapte trebuie sa apara si el in statul de plata, nu?
Este posibil ca un angajator sa nu ofere spor de noapte si/sau spor de tura?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: adinaa_89 , utilizator 19:26, 17 Iunie 2013
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~
Programul de salarizare este acelasi pentru toti angajatii, adica Xlei/ora.Nu exista nici o diferentiere intre cei care lucreaza noaptea, si cei care lucreaza ziua, cred ca nu se ofera spor de noapte. Este legal asa ceva?
Inca o intrebare: este posibil ca sa un angajator sa scada din salar, sa introduca bonurile de masa fara un act aditional semnat dinainte de catre fiecare angajat in parte?
Am ramas surprinsi toti angajatii, cand am vazut la ziua de salar, ca ne-a dat si mai putin din plata pe ora, apoi ne-a scazut si din salar valoarea bonurilor, fara sa ne anunte.
Ce am putea face?
Mentionez ca nu avem sindicat, si nu putem face greva.
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2013
adinaa_89, utilizator
Buna ziua,

In primul rand orele de noaptea se platesc obligatoriu cu 25% din salar pentru fiecare ora lucrata intre orele 22-06.
Bonurile e normal sa va scada din salarul net deoarece se mentioneaza in codul fiscal ca se asimileaza salariilor si se retine doar impozitul de 16 % la ele.
Daca nu vi le acorda e mai bine?
Normal trebuie specificat in regulamentul intern cate bonuri se ofera fiecarui post de munca, fara sa depaseasca numarul de zile lucratoare din luna.


Art. 125. [definitia legala si durata muncii de noapte]
(1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
(3) Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.
(4) Durata normala a timpului de lucru pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca nu va depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore decat in cazul in care majorarea acestei durate este prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil si numai in situatia in care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite in contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.
(5) In situatia prevazuta la alin. (4), angajatorul este obligat sa acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare in bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.
(6) Angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.

Art. 126. [compensarea muncii de noapte]
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
[ 1 adnotare ]
Art. 127. [examenul medical pentru munca de noapte]
(1) Salariatii care urmeaza sa desfasoare munca de noapte in conditiile art. 125 alin. (2) sunt supusi unui examen medical gratuit inainte de inceperea activitatii si, dupa aceea, periodic.
(2) Conditiile de efectuare a examenului medical si periodicitatea acestuia se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin comun al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al ministrului sanatatii.
(3) Salariatii care desfasoara munca de noapte si au probleme de sanatate recunoscute ca avand legatura cu aceasta vor fi trecuti la o munca de zi pentru care sunt apti.

Art. 128. [interzicerea muncii de noapte pentru minori, gravide şi mame care alăptează]
(1) Tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte.
(2) Femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte.
Buna ziua.
Da, e mult mai bine daca nu ne acordau bonuri de masa, pentru ca atunci salariul era mai mare. Am inteles cum se salarizeaza turele de noapte, dar nu am inteles daca e legal sa se faca aceasta modificare (introducerea bonurilor), fara semnarea unui act aditional inainte.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor ore de nospte cirsteaioana cirsteaioana daca programul firmei este stabilit de la ora 19-00 la ora 7.00 , deci asa lucram, trebuie platit sporul de noapte? Multumesc. (vezi toată discuția)
Tura de noapte femei cu varsta peste 50 ani mihaiv1965 mihaiv1965 buna ziua in ce conditii pot refuza tura de noapte avind in vedere ca am 59 de ani si nu am lucrat niciodata in tura de noapte multumesc (vezi toată discuția)
Ore lucrate noaptea chistian chistian buna, am o intrebare, la firma la care lucrez exista o politica interesanta: daca nu se cumuleaza 53 ore lucrate noaptea in timp de o luna, nu se mai acorda ... (vezi toată discuția)