avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1331 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... La intoarcerea din concediu de crestere copil in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

La intoarcerea din concediu de crestere copil in varsta de 2 ani, firma imi comunica ca postul va fi restructurat. Ce e de facut?

Buna ziua,

am un caz concret:
- pe data de 08.06.2011 s-a nascut copilul meu
- pe data de 08.06.2013 se implinesc doi ani in acre am stat in concediu de crestere copil. Pe data de 27.05.2013 am facut cerere de incetare concediu de crestre si reincepere activitate incepand cu data de 10.06.2013 (08.06 pica sambata)
- postul pe care lucram era Responsabil financiar - administrativ, post singular.
- m-au informat ca nu mai au ce sa imi ofere de munca si ca vor desfiinta postul pe care sunt incadrada.
Mentionez ca firma nu e in faliment si nici in reorganizare judiciare.
Firma e obligata sa ma primeasca ca si salariat, sa imi ofere un alt post similar, sa imi pastreze salariul, pentru cat timp? Firma are vreo obligatie fata de mine? Macar sa imi dea preaviz?
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2013
maader, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:12, 26 Februarie 2016
Pana la urma e dreptul lor sa restructureze posturi, asta este, nu aveti ce face.
Puteti doar urmari ca restructurarea sa fie reala, si in cazul in care, de exemplu, sunt doua posturi, unul, al dvs il restructureaza si constatati ca raman... tot doua posturi, ii puteti reclama la ITM.
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. - Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
- Reluarea activitatii se face cu data de 09.06.2013, chiar daca pica intr-zi nelucratoare.
- Indemnizatia pentru CCC o primiti si pentru ziua in care copilul implineste 2 ani.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. Daca angajatorul are posibilitaea va poate oferi un alt loc de munca dar daca nu va convine nu il acceptati si in acest caz se aplica ce am spus la pct.3.

multumesc foarte mult pentru raspunsul dvs. Sa inteleg ca el nu are obligatia sa imi asigure in continuare un post in cadrul firmei pentru o perioada de 6 luni. Singura lui obligatie este sa imi dea preaviz 20 de zile lucratoare?
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate .

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.


2. - Expresia "cu pana la 6 luni" inseamna ca termenul maxim in care nu va poate concedia este de 6 luni.
- In contractul colectiv de munca (CCM) sau in Regulamentul intern al unitatii poate fi prevazut un termen mai mic de 6 luni.
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
1. Legea nr 202/2002, art.10 alin.7 : La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

2. Pentru a intelege de ce este obligat sa va reprimeasca inapoi la revenirea din CCC ar trebui sa se posteze un rezumat al teoriei generale a dreptului ...
Pe scurt , unui drept subiectiv aparţinând unei persoane îi corespunde, de regulă, o obligaţie corelativă a unui alt subiect de drept, adică a persoanei căreia i se pretinde să dea ceva ori să aibă o anumită conduită faţă de titularul dreptului subiectiv.
Asadar, potrivit acestui principiu angajatorul este obligat sa va reprimeasca inapoi la revenirea din CCC.

3. Art. 25 alin. 2 din Ordonanta de urgenta nr. 111/2010:
Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

4. Prin urmare , termenul prevazut de lege este reglementat ca durata maxima . Legiuitorul lasand la latitudinea angajatorului care poate stabili prin contract colectiv de munca la nivel de unitate sau prin reg.intern. ca aceata interdictie sa poata fi extinsa pe o perioada mai mica.




Alte discuții în legătură

Jobul si crestere copil claudia_david claudia_david Buna dimineata. Situatia mea este urmatoarea: lucrez de 6 ani intr-o firma. Am fost angajata initial ca Asistent Manager si apoi, la dorinta mea, functia mi-a ... (vezi toată discuția)
Reluare activitate dupa ccc rbigiu rbigiu Sotia mea este in concediu crestere copil pana in august, cand vor trece cei doi ani de concediu. Intrebarea mea este: cei de la locul de munca au obligatia sa ... (vezi toată discuția)
Revenire din concediu crestere copil bambi.2010 bambi.2010 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca la revenirea din concediul de crestere copil/2 ani, in cazul in care firma si-a restrans activitatea, pot beneficia de ... (vezi toată discuția)