Sora mea vrea sa divorteze dupa 40 de ani de casnicie :(.
Ea si sotul au in comun un apartement de 3 camere vechi (dobindit in cursul casatoriei).
Sotul ei este de acord cu divortul dar pune o conditie: sora mea sa-i cumpere un apartament de 2 camere in care sa se mute. Acest lucru e greu de realizat pentru ca sora mea nu are banii necesari.
Poate cumnatul meu sa o oblige pe sora mea sa-i cumpere un apartament? O poate obliga sa vinda apartamentul in care locuiesc in prezent pentru a imparti banii? Exista o posibilitate pentru a evita vinzarea apartamentului?
1.Nu, sora dvs. nu poate fi obligata sa-i cumpere acestuia un alt apartament cu 2 camere.
2.In situatia in care in cadrul partajului nici unul dintre soti nu cere atribuirea bunului sau desi atribuit provizoriu nu se depune in termen suma stabilita celuilalt sot, iar sotii nu vand prin invoiala bunul , atunci instanta va dispune ca vanzarea sa fie efectuata de executorul judecatoresc.
3.Da, varianta este ca sora dvs. sa imprumute suma necesara ( denumita sulta) achitarii contravalorii cotei de 1/2 din imobilul bun comun si sa-l despagubeasca pe sotul sau in acest sens.
Incercati sa le explicati ca nu are sens sa faca partaj nici amiabil, de niciun fel. Cand nicio parte nu poate plati sulta, nu are sens sa plateasca taxa de timbru la partaj pt ca instanta sa dea ragaz partilor sa vanda sau si mai rau, sa se ajunga sa se vanda la licitatie pe pret de nimic. Cum au stat 40 de ani impreuna, mai pot sta pana gasesc client sa vanda si sa imparta banii, sa-si ia fiecare ce va putea de ei.
Partaj dificil!
Tarzan2012
Doua surori au dezbatut succesiunea dupa tatal lor. Au mostenit o casa si teren. De taiat casa pe din doua nu se poate,asa ca sora A.i-a propus sorei B. ca ... (vezi toată discuția)