avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Retinere contributie CAS pe conventie civila
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Retinere contributie CAS pe conventie civila

Sunt economista si am realizat o activitate de consultanta la o firma incheind o conventie civila. Retinerile au fost: impozit 16% si CASS(sanatate) de 5,5% . Nu sunt nici angajata pe baza de CIM si nici pensionara (am 54 ani) insa am separat un contract cu Casa de Pensii pentru plata contributiei la nivelul sumei de 240 lei (cea la salariu minim). Intrebarea mea este: trebuia retinuta si suma pentru CAS (pensie) la aceasta conventie? Daca nu se retine la sursa voi plati cumva in anul urmator la intocmirea Declaratiei 200 sau se considera valabil contractul pe care il am individual cu Casa de pensii? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 11:57, 30 Mai 2013
Activitatea desfasurata cu conventie este dependenta?
Angajatorul avea obligatia sa retina contributia cas.
Nu se calculeaza contributia la pensie in functie de d200, pentru pensie ati folosit d600.
Cum ati optat la venit, pentru retinere 16% sau (10 + 6)%?

Daca activitatea nu este dependenta, atunci
Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III şi V din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele care beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile obţinute ca urmare a încadrării în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la alin. (1).
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2013
trandafir2, moderator
Inteleg ca prin activitate dependenta inseamna incheierea unui contract de munca. In cazul meu nu a fost incheiat nici un alt contract de munca, nu sunt nici PFA insa a fost o activitate ocazionala, limitata in timp. Exista obligatia retinerii CAS (la aceasta conventie) daca voi fi depistata cu Declaratia 200 ca am realizat si alte venituri decat cele la care s-a calculat contributia fixa de 24o lei? Multumesc frumos.
Deci, ce va intereseaza pe dvoastra, daca veti fi obligata (daca va prinde fiscul) sa platiti CAS in baza D200, raspunsul este NU, deoarece dvoastra v-ati declarat cu D600!
Daca trebuia platit sau nu, CAS la conventia respectiva, nu stiu, insa important este ca daca trebuia platit, era obligatia angajatorului si nu a dvoastra.

Intrebarile si raspunsurile despre acest cas la conventii sunt intotdeauna controversate, si eu sunt curios care ar fi cea mai buna interpretare a legii. Poate ne mai ajuta cineva !

Revin cu precizari:
[ link extern ]
Cititi pe prima pagina lit (f) coroborat cu paragraful 2 :
NU datorează contribuţia de asigurări sociale:
- pentru categoriile mai sus prezentate (lit.a-h), nu se datorează contribuţia de asigurări
sociale de către persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii sau de către cele care beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii
;

Problema se pune, pentru angajator nu pentru dvoastra (asa cum am zis de la inceput) daca activitatea dvoastra este dependenta sau nu. Caci daca este dependenta, angajatorul avea obligatia constituirii, retinerii si virarii acelui cas.
Conditiile pentru activitate dependenta sunt aici (oug 58 /2010) :
"2.1. Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca si altele asemenea;
c) beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
d) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
e) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit;
f) orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii.
2.2. In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza."
Ultima modificare: Joi, 30 Mai 2013
trandafir2, moderator
Este minunat cand poti discuta cu cineva pe aceasta tema, va multumesc pentru detalii. Da, ei nu au retinut acest procent si imi este teama ca in 2014 (anul urmator prestarii serviciului) sa fiu taxata pentru suma respectiva cu o impunere....Nefiind intr-o relatie dependenta (nu sunt angajata la ei) discutiile privind retinerea CAS la sursa pe contract/conventie de prestari servicii/civila sunt contradictorii.Mai detine informatii cineva??? Multumesc
Dpmdv, cheia sta in art.296 indice 21 alin. (2) din codul fiscal care si-a schimbat textul de cateva ori !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medic nefrolog/contract de prestari servicii luciamanta luciamanta Buna seara. Imi puteti spune, va rog frumos, un medic nefrolog poate incheia un contract de prestari servicii cu o unitate de dializa privata daca respectivul ... (vezi toată discuția)
Contributii prestare de servicii mihovicidaniela mihovicidaniela ce retineri se fac la prestre de servicii la o persoana fizica? tot 10,% 0,5% si impozit tot la brut? (vezi toată discuția)
Colaborari cu persoane fizice Gabriela Cristina Gabriela Cristina Buna ziua, Ce fel de contract se poate incheia intre o organizatie non-profit si o persoana fizica (nu PFA), pentru prestarea unor servicii (ex: organizare ... (vezi toată discuția)