avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1067 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Permis de sedere, pasaport expirat
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Permis de sedere, pasaport expirat

Sotul meu,cetatean turc,a obtinut in urma cu aproape 5 ani permisul de sedere pentru Romania ca membru de familie,iar acesta ii va expira in scurt timp.As dori sa stiu daca, va trebui prezentat din nou pasaportul? Acesta i-a expirat cu cateva luni in urma.La Ambasada Turciei nu poate sa mearga deoarece are un proces pe rol in Turcia la care nu s-a prezentat deloc si nici nu a semnat ca ar fi primit vreo citatie.De curand am aflat ca are interzis de a parasi tara(Turcia).El a venit in Romanai inainte de a incepe procesul si a stat numai aici.Noi suntem casatoriti aici in Romania,si locuim aici.Intrebarea mea este:ce se poate face pentru a locui in continuare legal in romanai?Exista vreo solutie?Neavand pasaportul...
Multumesc
Sigur ca va trebui sa prezinte pasaportul, daca expira pana va trebui sa depuneti actele pentru pre;lungire s-ar putea sa aveti probleme pentru ca in OUG 194/2002 actualizata scrie ca trebuie sa posede document de calatorie valabil,
cu excepţia cazurilor în care documentul de călătorie a expirat după intrarea în România şi, din motive independente de voinţa străinului, acesta nu a putut fi prelungit;

Din pacate nu vad nicio solutie sa-si poate prelungi sederea fara pasaport in termen de valabilitate, deci fara a lua legatura cu autoritatile turce.
Pasaportul i-a expirat dupa intrarea in tara si din cate am aflat daca va merge la ambasada nu ii vor da pasaport,doar un document pentru calatorie special pentru Turcia.
Merge la ambasada, solicita un titlu de calatorie, pe baza caruia solicita un nou pasaport. Nu trebuie sa mearga in Turcia ci poate solicita pasaportul la ambasada Turciei din Romania. Daca nu poate imputernicii pe cineva din Turcia care sa se ocupe de pasaport, prin procura speciala data in fata autoritatilor turce de la ambasada din Romania.
Stiu ca nu trebuie sa mearga in Turcia pentru a isi face un nou pasaport.Problema lui este ca nu ii vor da deoarece are interdictie de a parasi tara, respectiv Turcia si are proces pe rol la care el nu s-a prezentat deloc,i-au tot trimis citatii dar nu le-a luat nimeni,nu vrea sa se prezinte.Aceasta i-a fost pusa in momentul in care el era in Romania.Intrebarea mea este daca exista vreo metoda de a locui in continuare legal aici,oricare,fara pasaport valabil,el fiind casatorit in Romania cu un cetatean roman,neavand probleme cu legea aici.
Cum sa existe o posibilitate din moment ce nu esti cetatean roman.In momentul in care trebuie sa te legitimezi cu un act de identitate in fata autoritatilor este firesc ca acela trebuie sa fie emis de tara al carui cetatean esti, adica Turcia. Mai mult ca sigur ii vor cere pasaportul la prelungirea permisului. Eu ma mir cum de nu l-au atentionat autoritatile romane in acest sens pana acum ca doar stiau domiciliul sau cu precadere ca exista tratate de pace si prietenie intre cele doua popoare. Oricum cand se va prezenta la prelungire sigur va fi atentionat, este si firesc. Sunteti sigura ca are interdictie de a parasi Turcia?Poate nu ati inteles dvs.Pentru ca altfel este imposibil sa nu le fi fost comunicat autoritatilor turce faptul ca are permis de sedere in Romania, deci acestia stiau sigur unde se afla.
Ultima modificare: Marți, 4 Iunie 2013
Justitiarul711, utilizator

Alte discuții în legătură

Permis de sedere cetatean turc caruia ii expira pasaportul ContSters284056 ContSters284056 buna ziua, sunt casatorita cu un cetatean turc din iunie 2012. cand a venit in romania (iulie 2011) el a solicitat azil politic , dar dupa ce ne-am casatorit ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara cu permisul de sedere (pasaport expirat) ContSters277959 ContSters277959 Buna seara, Sotul meu, cetatean strain cu permis de sedere in romania dar cu pasaportul expirat vrea sa mearga in tara lui.Credeti ca ar avea vreo problema ... (vezi toată discuția)
Calatorie - permis de sedere temporara expirat AmineM AmineM Buna ziua, Sunt cetatean marocan, student in Romania de 5 ani. Permisul meu de sedere temporara pentru studii a expirat la inceputul lunii, am aplicat ... (vezi toată discuția)