avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Manipularea cea de toate zilele (?)
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Manipularea cea de toate zilele (?)

Se respecta - si in Romania - decalogul urmator, sau ba?

Decalogul Chomsky

1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate.
Pentru aceasta: Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.
Ca exemple: ridicarea catedralei neamului, predarea religiei in scoli, casatoria intre persoane de acelasi sex…

2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii.
Pentru aceasta: Inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile. Un exemplu: Favorizează insecuritatea cetăţenilor, apoi guvernarea providenţială salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării propriilor libertăţi democratice.
Ca exemple: Patriot Act (2001) - legea americana in baza careia poti fi arestat doar pentru ca unuia i se pare ca ai moaca de terorist; n-ai dreptul sa fii asistat de un avocat si tortura e permisa; radiografierea corpului in aeroporturi, deocamdata; camerele video pretutindeni…

3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău.
Pentru aceasta: Mecanismele propagandei “albe” (oficială, integral asumată de guvern), “gri” (parţial asumată) şi “negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.

4. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trai mai rău este tot pentru binele său.
Pentru aceasta: Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.

5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte.
Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale.

6. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor.
Pentru aceasta: Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulat.
Ca exemple: vaccinarile obligatorii impotriva a te miri ce.

7. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul şi să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare.
Pentru aceasta: Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ideal de a tine cetăţenii în ignoranţă şi a manipula opiniile colective după bunul-plac.
Ca exemplu: Poporului cititor i se dau ziare cu poze mari, colorate, precum copiilor neştiutori de carte, de preferinţă golaşe, şi articolaşe tembele, lipsite de valoare, uşuratice, parasexuale (cum zice Adriana Gorga - cercetător în domeniul învăţământului superior la Universitatea din Lausanne, Elveţia, doctor în ştiinţele educaţiei al Universităţii din Geneva)

8. Poporul nu trebuie să aiba acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă.
Pentru aceasta: Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi îl ţin legat de emisiuni şi seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos.
Ca exemplu: Creşte ameţitor numărul emisiunilor TV şi chiar al televiziunilor întregi preocupate exclusiv de chiloţăreala diverselor personaje aşa-zis publice (de la Adriana Gorga citire)

9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei.
Pentru aceasta: Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turmă şi sunt uşor de controlat.

10. Poporul nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor oficiale de manipulare.
Pentru aceasta: Să apelezi la toate cuceririle ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp, să discreditezi aceste cunoştinţe prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare.
(Secretele puterii politice)

*
Avram Noam Chomsky (n. 1924) este un reputat lingvist american, profesor emerit la Massachusetts Institute of Technology (MIT).
În afara mediilor academice, Chomsky este mult mai cunoscut în lumea întreagă pentru activitatea sa politică, îndeosebi în ceea ce priveşte critica vitriolantă la adresa politicii externe a Statelor Unite, dar şi a guvernelor altor mari puteri.
Chomsky a declarat că preferințele sale personale „sunt unele anarhiste tradiționale, în bună măsură cu originea în iluminism și în liberalismul clasic” și că apreciază socialismul libertarian. Este un simpatizant al anarho-sindicalismului, prin care înțelege un sistem descentralizat de asocieri libere între instituții economice și sociale.
Chomsky consideră că există două sarcini intelectuale importante în sfera politică și socială. Prima este de a imagina o societate viitoare dreaptă, adică de a crea o „teorie socială umanistă, bazată, pe cât posibil, pe concepte ferme și umane despre esența sau natura umană”. Cealaltă este de a înțelege natura puterii și a opresiunii și terorii din societate. Aceasta înseamnă a ne referi la instituții precum administrația, poliția, armata, dar și alte instituții centrale economice, comerciale și financiare.
El atrage atenția asupra puterii deosebite pe care o capătă marile corporații multinaționale.
A identificat şi a explicat, într-o formulare pe înţelesul tuturor, regulile de bază ale manipulării pe care se bazează puterea politică în criza de legimitate şi pe care el le numeşte strategii ale diversiunii. Ele au fost sintetizate în ceea ce poate fi numit “Decalogul Chomsky”.
Sursa - pornind de aici: [ link extern ]
Cel mai recent răspuns: eliasav , utilizator 14:00, 21 August 2013
Eu zic ca raspunsul este pozitiv daca analizam totul la scara larga.
se cam respecta si in romania decalogul...

da' nu stiu daca si romania e in Europa de Sud:rolleyes:

''Nemţii doresc să pună mâna pe tot ce este de valoare în Grecia, folosind pentru aceasta impunerea unor condiţii de înrobire şi exercitând asupra grecilor mari presiuni psihologice...

... politicii de ocupaţie a Germaniei atât din punct de vedere politic, cât şi economic, ce are loc în Grecia, Cipru şi în toată Europa de Sud trebuie să i se pună capăt.''
- Noam Chomsky, Dublin, aprilie 2013




Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2013
ContSters257414, utilizator
Chomsky pare ca are dreptate... si cred ca suntem in europa de sud:slap:

"politica de ocupatie a Germaniei" are si-o justificare...

"România este aproape neguvernabilă.":rolleyes: - Comisarul european pentru energie, germanul Günther Oettinger, 29.05.2013
lee_vu, mi-ati luat vorba din gura. :)

[ link extern ]

"Mă îngrijorează că ţări precum Bulgaria, România şi Italia sunt, în mod fundamental, aproape neguvernabile", a declarat germanul Günther Oettinger, conform publicaţiei Bild.

Italienii “au luat foc”:
[…] Presa italiană solicitând explicaţii din partea Guvernului german.
"Nu veţi auzi niciodată aprecieri de acest fel referitoare la Italia din partea Guvernului german", a dat asigurări, potrivit ziarului Il Sole 24 Ore, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel
(de Romania si Bulgaria nu zice nimic - poate pentru ca raspundea italienilor?).
Presa italiană aşteaptă ca Oettinger să revină asupra declaraţiilor sau să demisioneze din funcţia de comisar UE al Energiei.

Românii - prin reprezentantii lor - sunt “profund surprinsi” (românii vor fi mereu luati prin surprindere - poate pentru ca stau rau la aprindere)
Primul care a reacţionat a fost ministrul de Externe, care se declară "profund surprins" de caracterizarea pe care ne-a făcut-o comisarul german şi aşteaptă explicaţii oficiale până la noi declaraţii.
Deh, prin venele lui nu curge sange de dac si/sau de roman, ci mai rece, precum al slavilor (?)

Cu asa “opinii externe” si asa “reprezentanti interni”, românii (aproape ca) nu mai au nevoie de un decalog aplicat.

Pentru ca sunt total sceptica (si nu aproape sceptica) ma intreb: ce-o fi urmarit cu asemenea declaratie? O fi urmarit sa introduca România in cosul unde este Grecia. ;) Si-o fi aratat nemultumirea pentru conducerea (majoritar stanga - sa zic asa) din aceste state?
Sau… vorba ‘ceea: mai bine sa se vorbeasca de rau decat sa nu se vorbeasca deloc.


~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Uni sau bicameralism? luiza2008 luiza2008 Buna ziua tuturor! Sper ca am postat acest subiect in categoria care trebuie...;) Ce parere aveti? Care ar fi cel mai potrivit sistem in tara noastra?Uni sau ... (vezi toată discuția)
Secretele puterii politice dupa chomsky POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Avram Noam Chomsky (n. 1924) este un reputat lingvist american, profesor emerit la Massachusetts Institute of Technology (MIT). În afara mediilor academice, ... (vezi toată discuția)