Buna ziua.
Vin in atentia dumneavoastra cu o problema putin mai aparte. Sotia mea trebuie sa nasca peste 2 luni dar nu lucreaza cu contract de munca, in consecinta nu poate beneficia de CCC si nici de indemnizatia de insertie. M-am informat pe mai multe site-uri dar tot am ramas cu cateva nelamuriri legate de acordarea CCC pentru tatal copilului.
Din cate am citit, eu, ca tata al copilului, pot beneficia de CCC sau, in cazul in care nu doresc acest lucru am dreptul la stimulentul de insertie in cuantum de 500 lei lunar pana la impliniarea varstei de 2 ani a copilului, inca din ziua in care se va naste copilul.
O alta nelamurire este legata de suspendarea contractului individual de munca pe perioada CCC.
Legat de aceste aspecte am cateva intrebari la care sper sa gasesc raspuns la dumneavoastra:
1. Atata timp cat sotia mea nu poate beneficia de CCC, incepand cu a cata zi de la nasterea copilului pot intra eu in CCC?
2. Cuantumul indemnizatiei de crestere a copilului este de 75% sau de 85% (am citit pe diverse site-uri si am vazut diferente) din media salariilor nete realizate in ultimile 12 luni anterioare nasterii copilului?
3. La calcularea indemnizatiei de crestere a copilului se iau un calcul toate veniturile nete (ore suplimentare, prime de concediu, prime de Craciun, de Paste, etc)?
4. Pe perioada suspendarii contractului de munca, in cazul unei mariri salariale (lucrez intr-o societate unde marirea de salariu se acorda tuturor salariatilor in mod egal), mai pot beneficia de aceasta?
5. In cazul in care optez pentru CCC pana la implinirea varstei de 1 an a copilului (e mai avantajos pentru mine din punct de vedere financiar) si reincep munca inainte de termen, beneficiez de stimulentul de insertie in cunatum de 500 lei pana cand copilul va implini varsta de doi ani?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri. O zi placuta.
1. cu ziua urmatoare celei in care a incetat concediul si indemnizatia de maternitate. Daca nu este cazul, din ziua urmatoare nasterii copilului
2 85%
3. Toate veniturile pentru care au fost achitate taxele si impozitele legale
4. Nu. Orice marire poate fi operata numai dupa incetarea suspendarii
5. Da
Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Dar in cazul in care in perioada CCC se face o marire colectiva de salariu (eu avand CIM suspendat), voi putea beneficia de ea atunci cand ma intorc la servici sau pur si simplu o pierd?
O seara placuta.
Mai am o nelamurire despre care am uitat sa va intreb. Daca nu optez pentru intrarea in CCC, beneficiez de stimulentul de insertie sau trebuie sa intru in CCC pentru o perioada minima?
Multumesc anticipat.
1. Daca are loc o majorare colectiva de salariu veti beneficia si dvs. de aceasta dupa ce reveniti din CCC.
2. Puteti beneficia direct de stimulentul de insertie, fara sa mai intrati in CCC.
3. Deoarece mama copilului nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) dvs. veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC sau de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.