avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament atestat de avocat - valabilitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament atestat de avocat - valabilitate

cat de valabil este un testament facut si atestat de un avocat?care este valabilitatea lui fata de unul facut si autentificat de notar?
Daca indeplineste conditiile de fond si forma, e valabil ca si unul autentificat de notar.
trebuia ca acest testament sa fie obligatoriu semnat si de 2 martori?
testamentul trebuie sa fie ori autentic la notar, ori olograf semnat datat si scris de mana testatorului. Faptul ca e atestat de un avocat nu are nicio relevanta, daca nu este semnat scris si datat de testator.
Martorii nu sunt obligatorii si pot fi prezenti numai la testamentul autentic la cererea testatorului.
Daca testamentul facut in speta dvs nu este olograf, scris, semnat si datat de testator este usor....nul!Nu conteaza ca e atestat de avocat. Avocatul poate doar sa consilieze testatorul, insa forma tesatmentelor trebuie sa fie cea expusa mai sus .
Ultima modificare: Joi, 30 Mai 2013
ContSters250994, utilizator
si atunci cum de un avocat a putut face un testament si sa-l ateste atata timp cat acesta nu este valabil?sotul meu are un astfel de testament facut de catre un avocat care ne-a asigurat ca este perfect valabil si ca nu avem nevoie de un testament facut la notar atata timp cat exista acesta facut de el.problema este ca unchiul sotului cel care i-a lasat testamentul a murit iar noi nu putem face succesiunea deoarece mai exista si un copil al unchiului pe care nu-l gasim la adresa la care locuieste .din cate stim noi ar fi plecata din tara.dar problema majora este acest testament este el valabil sau nu.avocatul care l-a facut ne-a asigurat ca este perfect valabil exact ca si unul intocmit si autentificat la notar.
Stimata doamna este scris de testator semnat si datat? Daca nu, nu este valabil!

Prevederile Codului Civil

Art. 1040

Formele testamentului ordinar

Testamentul ordinar poate fi olograf sau autentic.

Art. 1041

Testamentul olograf

Sub sancţiunea nulităţii absolute, testamentul olograf trebuie scris în întregime, datat şi semnat de mâna testatorului.

Art. 1042

Deschiderea testamentului olograf

(1) Înainte de a fi executat, testamentul olograf se va prezenta unui notar public pentru a fi vizat spre neschimbare.

(2) În cadrul procedurii succesorale, notarul public procedează, în condiţiile legii speciale, la deschiderea şi validarea testamentului olograf şi îl depune în dosarul succesoral. Deschiderea testamentului şi starea în care se găseşte se constată prin proces-verbal.

(3) Cei interesaţi pot primi, după vizarea spre neschimbare, pe cheltuiala lor, copii legalizate ale testamentului olograf.

(4) După finalizarea procedurii succesorale, originalul testamentului se predă legatarilor, potrivit înţelegerii dintre ei, iar în lipsa acesteia, persoanei desemnate prin hotărâre judecătorească.


Ultima modificare: Joi, 30 Mai 2013
ContSters250994, utilizator

Alte discuții în legătură

Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)
Legat cu titlu particular. are valoare juridică înregistrarea video? alinapopa2009 alinapopa2009 Buna seara daca din ultima dorinta a unei persoane am fost aleasa sa mostenesc o parte din ce detine, dar din cauza ca nu ma asteptam sa moară nu am facut ... (vezi toată discuția)
Testament alina_vi alina_vi Am auzit ca in noul cod civil testamentul nu mai poate fi atacat. Eu nu am gasit asa ceva. Chiar nu mai sunt recunoscuti mostenitorii rezervatari? Poate fi ... (vezi toată discuția)