avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legat cu titlu particular. Are valoare juridică ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legat cu titlu particular. Are valoare juridică înregistrarea video?

Buna seara daca din ultima dorinta a unei persoane am fost aleasa sa mostenesc o parte din ce detine, dar din cauza ca nu ma asteptam sa moară nu am facut oficial ( prin notar ) dar persoana a inregistrat video aceasta dorinta si ma pus sa o scriu si a semnat si dansa si 2 martori cum procedez?Mentionez ca are 4 mostenitori din care 2 stiu de dorinta dnei. Am fost împuternicita prin notariat sa ma ocup de înmormântare iar ele au dat o declaratie scrisa de mana si semnata ca vor respecta dorinta dnei. Cum procedez? Este admisa înregistrarea video in instanta? Care sunt pasii ? Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 20 Octombrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 08:15, 24 Octombrie 2017
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inregistarile video sunt admise ca mijloace de proba in instanta insa NU pentru a face dovada unui testament olograf. Testamentul olograf poate fi dovedit doar cu inscrisul in intregime scris, semnat si datat de testator.
art. 1041 Cod civil "Sub sanctiunea nulitatii absolute, testamentul olograf trebuie scris in intregime, datat si semnat de mana testatorului."
Asadar d-voastra nu puteti face nimic. Doar mostenitorii pot sa dezbata succesiunea si dupa aceasta sa va dea ceea ce defuncta v-a promis. Insa nu aveti nici un mijloc legal de a-i forta sa va dea. "Obligatia" mostenitorilor este una pur morala, fara relevanta juridica.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiar daca înregistrarea este un testament in sine ? Adică spune cine ce si cum primeste ?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit dispozitiilor art. 1040 Cod civil "Testamentul ordinar poate fi olograf sau autentic."
olograf = scris in intregime,semnat, datat de testator
autentic (art. 1043 Cod civ.) = daca a fost autentificat de un notar public sau de o alta persoana investita cu autoritate publica de catre stat, potrivit legii.
Asadar, testamentul filmat nu este o forma legala de testament si nu produce nici un fel de efecte juridice.
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Testamentul ordinar olograf este cel scris in totalitate de mana testatorului si semnat de catre acesta, Cu toate acestea, inregistrarea video poate fi asimilata testamentului olograf, iar inscrisul semnat poate constitui cel putin un inceput de dovada scrisa. Instanta este cea care apreciaza daca inregistrarea poate fi asimilata testamentului olograf,
In prezent, inregistrarile autentice sunt admise ca mijloace de proba.
Asadar, singura posibilitate de a afla daca va este recuoscut legatul particular transmis prin testamentul la care faceti referire este sa promovati actiune in instanta prin care sa solicitati recunoasterea calitatii dumneavoastra de legatar.
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dna. Burtea sunteți avocat? Român?
Iertare, dar Tabloul avocaților nu mi-a returnat vreun rezultat... Întâi am vrut să văd dacă nu sunteți cumva pe tabloul avocaților străini. Fiindcă toate formele testamentare din legea română au (în comun) o condiție ad validitatem = trebuie obligatoriu să îmbrace forma scrisă.

Ca atare, subscriu poziției exprimate mai sus de dl. av. Gazdovici.
Iar dacă dvs. cunoașteți vreo soluție a instanțelor care să fost asimilat testamentul ...cântat, filmat etc. aș fi curioasă.

Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Octombrie 2017
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Testament atestat de avocat - valabilitate anemary_1982 anemary_1982 cat de valabil este un testament facut si atestat de un avocat?care este valabilitatea lui fata de unul facut si autentificat de notar? (vezi toată discuția)
Testamentul olograf romandaniela romandaniela in anul 2014 care forma de intocmire este corecta? (vezi toată discuția)
Cum se intocmeste un testament olograf? PSNTY PSNTY Va rog sa-mi explicati cum se scrie un testament olograf? Editat de moderator simonette12- motiv.pct.1.2 din Regulament (vezi toată discuția)