avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Hotãrâre care þine loc de act autentic de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Hotãrâre care þine loc de act autentic de vânzare-cumpãrare cu clauzã de întreþinere

Bună ziua, stimaţi colegi şi forumişti.
Vreau să supun atenţiei colegilor mai experimentaţi o speţă care mie, cel puţin, îmi dă bătăi de cap şi sper să mă ajutaţi cu un sfat.
Detaliile sunt următoarele;
Reclamanta S.M. - intentează acţiune de divorţ şi partaj bunuri comune (imobil) împotriva pârâtului S.V.
În ceea ce priveşte partajul, acesta priveşte un bun imobil (teren + casă) obţinut în timpul căsătoriei, prin pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere.
Astfel, părinţii pârâtului S.V. au încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare, cu mai multe persoane (5 persoane), rude apropiate (copii şi nepoţi), printre care şi pârâtul S.V. şi reclamanta S.M.
Aceştia au fost sfătuiţi să nu meargă la notar, ci să se ducă la instanţă, care să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere.
În acest sens, având în vedere antecontractul de vânzare-cumpărare încheiat între toate persoanele de mai sus (7 persoane - părinţii pârâtului - reclamanţi, pârâtul şi reclamanta - soţi, precum şi alte 3 persoane - rude apropiate), instanţa a pronunţat hotărârea. a constatat că bunurile imobile înstrăinate revin pârâţilor, cu obligarea în solidar la prestarea întreţinerii faţă de reclamanţi, până la moartea acestora, etc.
Or, acum, pârâtul S.V., acţionat în instanţă pentru divorţ şi partaj, doreşte să fie desfăcută căsătoria, să fie disjuns capătul de cerere privind partajul şi, pe cale separată, să formulăm o acţiune prin care să încercăm readucerea imobilului în patrimoniul părinţilor săi, pentru lipsa prestării întreţinerii, deoarece nu doreşte să fie considerat bun comun.
După cum bine ştim cu toţii, o hotărâre judecătorească nu poate fi anulată, decât prin exercitarea căilor de atac prevăzute de lege. Din analiza efectuată, nu prea mă încadrez la niciun motiv de revizuire.
Astfel, m-am gândit la o acţiune în declarare simulaţie, să se considere că acel contract a fost de fapt o donaţie deghizată, să se dispună revocarea donaţiei pentru neîndeplinirea condiţiilor (art. 830 Cod Civil de la 1864) şi, pe această cale, bunul imobil să revină în patrimoniul părinţilor.
Or, acum mă lovesc de câteva probleme, şi anume:
- ar trebui să chem în judecată pe toate cele 5 persoane, cu care a fost încheiat antecontractul de vânzare-cumpărare şi noi nu dorim să ne judecăm decât cu reclamanta S.M. şi pârâtul S.V.;
- obligaţia în solidar a celor 5 persoane de a acorda întreţinerea;
- efectele hotărârii judecătoreşti ce ar fi pronunţată în acest dosar nu ar lipsi de efecte hotărârea care ţine loc de act autentic?
Dacă puteţi să mă ajutaţi cu ceva sfaturi, aş fi foarte recunoscător.
Vă mulţumesc anticipat!
Cu deosebită stimă!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:25, 30 Mai 2013
mariusinho a scris:

Astfel, m-am gândit la o acţiune în declarare simulaţie, să se considere că acel contract a fost de fapt o donaţie deghizată, să se dispună revocarea donaţiei pentru neîndeplinirea condiţiilor (art. 830 Cod Civil de la 1864) şi, pe această cale, bunul imobil să revină în patrimoniul părinţilor.
Or, acum mă lovesc de câteva probleme, şi anume:
- ar trebui să chem în judecată pe toate cele 5 persoane, cu care a fost încheiat antecontractul de vânzare-cumpărare şi noi nu dorim să ne judecăm decât cu reclamanta S.M. şi pârâtul S.V.;
- obligaţia în solidar a celor 5 persoane de a acorda întreţinerea;
- efectele hotărârii judecătoreşti ce ar fi pronunţată în acest dosar nu ar lipsi de efecte hotărârea care ţine loc de act autentic?
Dacă puteţi să mă ajutaţi cu ceva sfaturi, aş fi foarte recunoscător.
Vă mulţumesc anticipat!
Cu deosebită stimă!

Bon. Să zicem că introduceţi acţiunea. Să zicem că nu s-ar invoca autoritatea de lucru judecat.

Se pune o întrebare. Care sunt condiţiile donaţiei? Obligaţiile de întreţinere? Atunci nu mai vorbim despre donaţie, ci despre un contract de întreţinere.

Apoi. Există (sau a existat) actul secret, cel prin care părţile să fi decis că, între ele, actul este o donaţie şi că nu există nicio obligaţie de întreţinere?

Mă rog, ca reprezentant al uneia dintre părţi, aveţi datoria de a încerca orice pentru a ajunge la rezultatul aşteptat de client. Cu o condiţie: să nu îl determinaţi să creadă că imposibilul s-ar putea produce.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire Mara85 Mara85 O instanta poate emite o hotarare care sa tina loc de act autentic intre tata si fiu si daca aceasta hotarare poate fi atacata de celalalt fiu la mostenire ? ... (vezi toată discuția)
Spete Lari94 Lari94 Speta 1: Reclamatul V.A a chemat in judecata pe M.E solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta,paratii sa fie obligati sa-i restituie suma de 20.000 lei ... (vezi toată discuția)
Anulare antecontract vanzare-cumparare GherghinaP GherghinaP Buna ziua, Va rog ajutati-ma, care sunt prevederile legale si daca e posibil care e procedura ca sa fie anulat un antecontract de vanzare cumparare a casei ... (vezi toată discuția)