Societatea noastra a primit ca si garantie pentru plata unor facturi o fila CEC in alb si un bilet la ordin in alb.
Deoarece clientul nu a mai platit facturile prin OP, fila CEC a fost completata si depusa (valoarea includea soldul facturilor neachitate + penalitatile care erau mentionate pe factura). La cateva zile am primit de la banca refuzul platii, din cauza lipsei de fonduri.
Intrebarile mele sunt:
- era obligatorie existenta unui contract intre noi si client, pentru ca acesta sa ne lase fila CEC ca si garantie?
- avand in vedere situatia de fata, administratorul societatii debitoare poate raspunde penal pentru neplata filei CEC?
Nu era necesara existenta unui contract pentru garantarea datoriei principale.
Raspunderea penala poate fi atrasa numai daca fapta intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni, in speta infractiunea de inselaciune (art. 215 Cod pen.)
Recent am aflat ca debitorul a depus o plangere penala impotriva administratorului societatii noastre, reclamand tentativa la inselaciune (anume ca suma inscrisa pe fila cec si BO era mai mare decat cea pe care o avea de plata). Avand in vedere ca el nu a platit nici un leu din suma inscrisa pe instrumentele de plata, iar noi nu avem contract in care sa se stipuleze penalitatile, ci sunt mentionate doar pe factura. Ce implicatii poate avea aceasta plangere a lui?