avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... refuz plata concedii medicale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

refuz plata concedii medicale

Buna ziua,sotia mea s a incadrat in munca la data de 06.02.2013 ai din nefericire in data de 10.04.2013 a suferit o interventie chirurgicala..A beneficiat si beneficiaza inca de concediu medical emis de spital si de dr de familie in data de 09.04.2013 pana la 01.06.2013.Patronul firmei unde lucreaza a preluat concediile medicale emise si le a bagat in contabilitatea firmei dar nu le a platit motivand ca angajatulmin speta sotia are sub trei luni in firma si nu poate fi platita..Va rog mult spuneti mi daca exista vreun temei legal in sensul in care in primele trei luni de la angajare nu beneficiezi baneste de concxediul medical emis...

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:15, 31 Mai 2013
ORDIN Nr. 60/32 din 27 ianuarie 2006
ART. 12 (1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Trebuie sa va plateasca concediul.
Oricum concediile medicale mai mari de 5 zile, nu sunt suportate de catre firma, deci nu sunt platite din buzunarul lui. Deci nu ar avea motive logice sa nu va plateasca concediul.
Sunteti sigur ca aveti contract de munca valabil si ca v-a platit contributiile?
va multumesc mult..
Pentru neplata concediului medical va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate
OUG nr.158/2005 prevede , in acest sens:
ART. 47
.......
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

ART. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

ART. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cm refuzata de angajator caraibbe caraibbe am si eu o problema cu angajatorul meu, care nu vrea sa imi plateasca comcediul medical pe motiv ca nu am 6 luni de cand lucrez la aceasta firma. (codul ... (vezi toată discuția)
Plata concedii medicale antonia_m09 antonia_m09 Buna ziua. Cum este bine stiut patronii incearca sa loveasca in salariati pentru faptul ca firma nu merge cum trebuie. Astfel sustin ca plata concediilor ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Daniela.Sloata Daniela.Sloata Bună ziua. Sunt însărcinată și medicul mi-a recomandat concediu de risc. Angajatorul nu imi plătește lunar acest concediu spunandu-mi ca mi-i va da in ... (vezi toată discuția)