avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Actiune in pretentii sau pe somatie de plata?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Actiune in pretentii sau pe somatie de plata?

Asociatia de proprietari a dat in judecata restantierii.Avocatul le-a trimis notificari si somatii acasa,dupa care le-a facut dosar pt.judecatorie.Actiunea introdusa este "somatie de plata".Intre data depunerii dosarului si primul termen,care va fi curand,s-a schimbat avocatul.Avocatul nou nu vrea sa se prezinte la proces,considerand ca il pierde in mod sigur din cauza ca restantierii contesta suma(calcul eronat penalizari,lipsa hotarare comitet),deci nu se indeplineste una din conditiile de baza ale somatiei,adica suma de plata sa fie recunoscuta de parat.In schimb,va deschide alt proces,actiunea fiind de "pretentii".Este corect?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 07:07, 3 Iunie 2013
Da, sunt mari sanse sa fie respinsa somatia de plata. Daca se contesta suma de catre debitori si pentru clarificarea situatiei sunt necesare probe, atunci actiunea se respinge ca inadmisibila si cererea trebuie facuta conform dreptului comun.
DAR, daca tot ati introdus somatiile de plata, eu spun sa mergeti inainte, deoarece nu este obligatoriu ca lucrurile sa se desfasoare asa cum spune avocatul (contestare, etc). Este posibil ca in instanta restantierii sa recunoasca debitul sau sa nu se apere corespunzator (ex. nu depun intampinare), in acest caz somatia se poate admite.
Daca se respinge somatia, atunci se va introduce o actiune in pretentii. Succes!
Multumesc
Debitorul e obligat sa motiveze contestarea sumei sau spune pur si simplu ca nu e de acord cu listele de plata si situatiile de calcul a penalitatilor din dosar si,din acest motiv sa se respinga somatia?
Este important ca contestarea cuantumului creantei sa fie bazata pe argumante serioase si credibile. Simpla contestare a sumei nu e suficienta. Somatia este admisibila daca cuantumul creantei este clar determinat, dar in cazul in care lucrurile nu sunt clare si este nevoie de probe suplimentare pentru determinarea certa a creantei, atunci somatia va fi respinsa ca inadmisibila.
După intrarea în vigoare a NCPC procedura somației de plată a fost abrogată.
Există acum procedura numită „Procedura ordonanței de plată” (vezi Titlul IX NCPC - art. 1013 - 1024), sau „Procedura cu privire la cererile cu valoare redusă” (vezi Titlul X NCPC - art. 1025 - 1032).

După părerea mea Procedura ordonanței de plată este aplicabilă doar în cazul unor creanțe contractuale, deci nu e cazul în speța de față.

Dacă acțiunea a fost introdusă după 15 februarie 2013 pe procedura somației de plată va putea fi recalificată de către instanță după punerea în discuția părților. Ar fi bine ca avocatul să se prezinte la termen cu lecția învățată.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Iunie 2013
Patrick_, utilizator
Somatiile de plata au fost introduse fix pe 15.02.2013,iar multe din ele au valoare peste 10.000 lei.Sa inteleg ca acestea nu pot fi recalificate de instanta nici pe cerere cu valoare redusa,nici pe ordonanta de plata?Atunci,ce se intampla?

Alte discuții în legătură

Procedura ordonantei de plata crisad crisad C.P.C. Art. 1.014. - \\"(1) Creditorul ii va comunica debitorului, prin intermediul executorului judecatoresc sau prin scrisoare recomandata, cu continut ... (vezi toată discuția)
Procedura somatiei de plata(oug 119/2007) - comercial andyanya andyanya Creditoarea a deschis in data de 23.09.2010, in baza procedurii somatiei de plata prevazute de OUG 119/2007, o actiune in instanta in vederea recuperarii ... (vezi toată discuția)
Executare silita hotarare privind constatarea unui drept de creanta anniela anniela Buna ziua, dosar civil,hotarare definitiva si irevocabila data astfel: \"Constata dreptul de creanta.....\" si nu obliga la plata dreptului de creanta..... In ... (vezi toată discuția)