avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Procedura somatiei de plata(OUG 119/2007) - Comercial
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Procedura somatiei de plata(OUG 119/2007) - Comercial

Creditoarea a deschis in data de 23.09.2010, in baza procedurii somatiei de plata prevazute de OUG 119/2007, o actiune in instanta in vederea recuperarii debitului restant aferent unui contract de imprumut. Debitoarea, prin intampinare, a solicitat instantei respingerea actiunii ca neintemeiata, invocand ca exceptie, inadmisibilitatea promovarii actiunii de restituire a unei sume de bani imprumutate pe calea procedurii speciale prevazute de OUG 119/2007. De asemenea, prin intampinare, debitoarea a contestat semnaturile si stampilele de pe contract solicitand instantei ca in baza art.139 C.p.c. sa oblige creditoarea a prezenta contractul original si in baza art.177,178 C.p.c., sa procedeze la verificarea de scripte. Creditoarea a solicitat termen pentru studierea intampinarii. La urmatorul termen, creditoarea a depus in instanta o "Precizare de actiune" prin care a cerut inlocuirea cererii de emitere a ordonantei de plata in "actiune comerciala de drept comun", fara a prezenta originalul contractului. Precizez de asemenea ca in data de 24.09.2010, se implineau trei ani pentru prescrierea contractului, in aceasta perioada de 3 ani, creditoarea nu a cerut restituirea "sumei", contractul de imprumut ne fiind legal.
Este posibila solicitarea schimbarii actiunii, in cadrul procedurii somatiei de plata, prin intermediul unei precizari de actiune? Poate fi contestata aceasta precizare, solicitand judecatorului sa se pronunte pe actiunea principala?
Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2011
andyanya, utilizator
Cel mai recent răspuns: andyanya , utilizator 12:50, 16 Octombrie 2011
Potrivit art. 9 din OUG 119/2007:
”(1)Sub sancţiunea decăderii, debitorul poate contesta creanţa prin întâmpinare.
(2)În cazul în care debitorul contestă creanţa, instanţa verifică dacă această contestaţie este întemeiată.
(3)În cazul în care contestaţia este întemeiată, instanţa va respinge cererea creditorului printr-o încheiere irevocabilă. În această situaţie, creditorul poate introduce cerere de chemare în judecată potrivit dreptului comun.”

Art. 11
În cazul în care instanţa, examinând probele cauzei, pronunţă o ordonanţă de plată numai pentru o parte din creanţa pretinsă, creditorul poate formula cerere de chemare în judecată potrivit dreptului comun pentru a obţine obligarea debitorului la plata restului datoriei.
Multumesc mult pentru raspuns, dar, am gresit eu initial, in formularea textului. Mii de scuze! Acum este corectat.

Multumesc!
Se poate invoca exceptia tardivitatii precizarii de actiune.
Buna seara, tuturor!

Multumesc mult pentru raspuns!
La precizarea de actiune depusa, prin raspunsul la precizare, se poate invoca pe langa exceptia tardivitatii, dupa cum mi-ati spus dumneavoastra, si exceptia lipsei de interes, solicitand in continuare partii sa prezinte originalul contractului afirmand de data aceasta, ca, consideram inscrisul, fals?

Multumesc.
O seara buna in continuare!

Exceptia tardivitatii se solutioneaza prima - daca instanta admite exceptia va respinge precizarea de actiune si va judeca dupa OUG 119/2007 iar daca o respinge va solutiona cauza conform precizarii de actiune. Solicitarea Dvs. ca partea adversa sa prezinte originalul o invocati in faza probatorie, nu ca exceptie si atunci puteti sa contestati valabilitatea actului. Succes.

Alte discuții în legătură

Oug 119/2007 loki loki Buna ziua, Am fost anterior chemat in judecata pe OG 5/2001, instanta respingand actiunea intrucat creanta era contestata, si a indrumat creditorul sa ... (vezi toată discuția)
Excepþii de procedurã delotilia delotilia Bună ziua. Trebuie să formulez excepţiile de procedură într-o întâmpinare intr-un proces în care societatea mea comercială figurează ca pârât ... (vezi toată discuția)
Cerere reconventionala peste termen ContSters14151 ContSters14151 As avea nevoie urgenta de decizii ale ICCJ si decizii CEDO care sa contina admiterea unei cereri reconventionale peste termenul legal, respectiv odata cu ... (vezi toată discuția)