avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua!
Sunt insarcinata in luna a 7a. Sunt masteranda la o facultate de stat, la zi in primul an. M-am inscris la master la 2 ani dupa ce am terminat facultatea. Pot sa iau indemnizatie de crestere a copilului?
Daca nu pot lua eu, mama mea poate lua indemnizatia de crestere a copilului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:02, 1 Iunie 2013
Mama Dvs. nu poate primi indemnizatia de crestere a copilului.
Potrivit art.8 din OUG nr.111/2010:
(1) De indemnizaţia lunară şi stimulentul de inserţie prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă beneficiază oricare dintre părinţii fireşti ai copilului, în raport cu opţiunea exprimată conform art. 2 alin. (1), dacă îndeplineşte condiţiile de acordare prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.

(2) Beneficiază de aceleaşi drepturi şi una dintre persoanele care a adoptat copilul, căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, cu excepţia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii săi, precum şi persoana care a fost numită tutore.
...

In speta, mama dvs nu poate beneficia de indemnziatia pentru CCC decat daca adopta copilul, il are in plasamant ori a fost numita tutore.
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale etc.).

2. Daca veti naste la inceputul lunii august cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) sunt septembrie 2012 - august 2013.

3. Spuneti data prezumata a nasterii copilului si statutul dvs. in cele 12 luni eligibile, poate gasim ceva sa va ajute.
Lacramioara30788 a scris:

Buna ziua!
Sunt insarcinata in luna a 7a. Sunt masteranda la o facultate de stat, la zi in primul an. M-am inscris la master la 2 ani dupa ce am terminat facultatea. Pot sa iau indemnizatie de crestere a copilului?
....



In speta, ar inseamna ca veti naste peste doua luni - iulie 2013.
Perioada eligibila in cazul dvs este august 2012 - iulie 2013.

Ceea ce nu aveti acoperit pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru CCC ar fi perioada august - septembrie 2012 , daca masterul l-ati inceput la 1 oct.2012.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a copilului Giany86 Giany86 Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti in privinta unui aspect. Am terminat anul trecut Facultata de Litere, dupa care am mers la examenul de titularizare in urma ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pentru eleva la postliceala lauramateescu lauramateescu Buna ziua, sunt insarcinata in 39 saptamani, am 25 ani si sunt eleva la postliceala la cursuri de zi, scoala de stat. Data probabila a nasterii este 28 iunie ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil irina45 irina45 Buna ziua! Doresc sa ma lamuriti daca voi avea dreptul la indemnizatie pt cresterea copilului in conditiile in care sunt masteranda in anul I, la ubb (fac de ... (vezi toată discuția)