avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Instrainare auto cu contract de comodat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Instrainare auto cu contract de comodat

Buna ziua,

am inteles ca exista posibilitatea instrainarii unui autoturism printr-un contract de comodat incheiat la notar. As dori sa stiu daca prin aceasta modalitate pot sa incredintez toate actele masinii comodatarului (inclusiv CIV sa poata face ITP) si daca eu ca si comodant sunt protejat in cazul eventualelor amenzi sau daune pe care comodatarul le poate cauza in numele meu.

Ar mai fii si alte alternativela acest contract? Multumesc
Cel mai recent răspuns: andrub , utilizator 14:22, 3 Iunie 2013
Instrainare ... adica vreti sa spuneti dare in folosinta sau vanzare ?
Pentru ca instrainare = vanzare !

Dvoastra ce vreti sa faceti? Sa vindeti sau sa imprumutati?
Sa vanda dar sa nu plateasca taxa.
Cel ce conduce raspunde de amenzi si daune. Ar fi bine, cartea de identitate sa ramana la dvs.
O problema reprezinta si impozitul ca e in sarcina dvs.
Prin contractul de comodat se transmite dreptul de folosinta gratuita si nu dreptul de proprietate. Nu se poate vinde o masina printr-un contract de comodat. Raspunderea pentru fapte contraventionale ( amenzi ) , penale, cat si raspunderea pentru prejudiciu cauzat unui tert (daune) este personala. Nu puteti raspunde d-voastra pentru fapta altuia.
Contractul de comodat este un fel de contract de imprumut ... deoarece mai mult ca sigur omul nu doreste sa o ia pe numele sau ... se poate trece clauze contractuale la obligatii precum:
1) Asigurarea se plateste de comodant (sper ca am trecut bine comodant)
2) Amenzile, daunele privind masina se platesc de ...
3) Trebuie sa plateasca impozitul aferent in valoare de xxx

se pot face am sa urc un model de contract la documente folosit de mine la firma ...

p.s. Cartea de identitate a vechiculului sa ramana la dumneavoastra pana se va face un contract de VC deoarece daca omul vinde masina la fier vechi o sa zica ca nu mai are reziliaza contractul iar dumneavoastra nu veti putea radia masina si veti plati impozit chiar daca nu o folositi.
norbi00 a scris:

p.s. Cartea de identitate a vechiculului sa ramana la dumneavoastra pana se va face un contract de VC deoarece daca omul vinde masina la fier vechi o sa zica ca nu mai are reziliaza contractul iar dumneavoastra nu veti putea radia masina si veti plati impozit chiar daca nu o folositi.

Nu o sa se faca VC. Practic eu ii vand masina, dar daca o vand cu VC el va trebui sa achite taxa, care e ca si valoare cat masina. Pentru impozit nu e problema, tocmai de accea fac si acest contract de comodat, sa am siguranta ca imi trimite banii.

Inca comparatorul mi-a cerut si CIV-ul, ca sa poata sa faca ITP-ul. Aici insist cu intrebarea, ar putea sa existe ceva complicati pentru mine daca ii dau si cartea de identitate a masinii? Multumesc

Alte discuții în legătură

Vanzare auto fara schimbarea proprietarului kkmak kkmak Vreau sa vand un auto(mai exact un Pick-Up Dacia 1.9Diesel) si avend taxa de mediu extraordinar de mare pe langa cat de veche este masina,daca cumparatorul nu ... (vezi toată discuția)
Contract comodat auto + certificat fiscal ? trafyctz trafyctz Buna ziua, intentionez sa vand o masina inmatriculata inainte de 2006, deci, cu taxa de timbru neplatita iar pentru a evita platirea taxei cel care o cumpara ... (vezi toată discuția)
Vanzare auto inmatriculata in 2006 dr_dre162000 dr_dre162000 Buna seara, Sunt posesorul unui autoturism inmatriculat in 2006 in tara (an de fab. 2001) si as dori sa-l vand.Intrebarea mea este: cam care ar fi ... (vezi toată discuția)