avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Vanzare auto inmatriculata in 2006
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Vanzare auto inmatriculata in 2006

Buna seara,
Sunt posesorul unui autoturism inmatriculat in 2006 in tara (an de fab. 2001) si as dori sa-l vand.Intrebarea mea este: cam care ar fi "portita" legala pentru a instraina masina, vanzatorul sa nu plateasca taxa de mediu, iar eu sa nu am probleme apoi ca urmare a unei eventuale incalcari ale legii din partea lui.Am "rasfoit" cam toate forumurile insa nu am gasit o parere avizata, cum cred ca voi gasi aici.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si v-as ruga daca puteti sa-mi descrieti detaliat toti pasii, pentru a putea informa si eu la randul meu un eventual cumparator!
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:58, 30 Iunie 2013
Daca doriti instrainarea auto in conditiile mentionate ,concret rezulta ca tot dvs veti detine calitatea de proprietar respectiv va revin inclusiv obligatiile fiscale aferente
Referitor la eventuale incalcari ale legi,trebuie sa cunoasteti ca PV contraventie se incheie pe numele/CNP al persoanei care se afla la volanul auto in momentul constatarii faptei
Mai exista varianta unui contract de comodat auto sau imprumutul de folosinta al unei masini ,care este un contract prin care o persoana=comodant, remite gratuit, spre folosinta temporara sau, dupa caz, permanenta, unei alte persoane= comodatar, automobilul respectiv, cu obligatia celei din urma sa-l restituie in natura, in individualitatea sa.
Prin contractul de comodat nu se transmite proprietatea autoturismului, ci doar folosinta acestuia,in conditiile convenite si asumate de parti in contract
Contractul de comodat este reglementat si definit de Art. 2146 al noului Cod civil.
Contractul de comodat se poate incheia la orice birou notarial
Va multumesc pentru raspunsul promp!Inteleg ca proprietar tot eu voi ramane, insa obligatiile fiscale nu le pot transmite cumparatorului?Din cate stiu nu are nicio legatura obligativitatea fiscala cu inmatricularea in circulatie...sau gresesc?Astfel, ma gandesc ca nu mai am bataia de cap a impozitului, iar la contractul de comodat ma gandeam sa stipulam pe undeva obligatia platii eventualelor amenzi luate pentru rovigneta(pentru restul stiam ca le ia cine conduce masina).Se poate varianta asta d.p.d.v. legal?
Va multumesc anticipat
ii puteti introduce in contractul de comodat toate obligatiile pe care le-ar avea in calitatea de proprietar cum ar fi:
- plata asigurarii RCA
- plata impozitului
- plata rovinietei
- efectuarea ITP si plata acesteia
- tot ce tine de asigurarea starii tehnice si intretinerea masinii (plata pieselor de schimb si a interventiilor in service, etc.) si poate mai sunt.

Pentru toate acestea trebuie sa incheiati o procura pe timp nelimitat prin care sa va reprezinte in toate situatiile atunci cand este cazul. la efectuarea ITP, la eventuale constatari de daune ca urmare a vreunui accident, la plata RCA, a.s.o.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere fiscala fara vanzare autoturism brasovean brasovean Buna ziua, As dori sa stiu daca pot face radierea fiscala a unui autoturism si sa il dau in folosinta fratelui meu fara a mai face act de vanzare-cumparare. ... (vezi toată discuția)
Lnchiriere masina pe firma nepynepy nepynepy Buna ziua , daca ma puteti ajuta cu , cateva raspunsuri in ceea ce priveste nelamurirea mea . Detin o masina proprietate privata si as dori sa stiu daca se ... (vezi toată discuția)
Vanzare autoturism QED QED Buna ziua, Am o nelamurire in legatura cu procesul de vanzare al unui autoturism. Concret, daca se indeplinesc primele etape (incheiere contract ... (vezi toată discuția)