avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proces de Partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proces de Partaj

Buna ziua
Am mai deschis mai demult un topic asa ca o sa trec la subiect.
Am aflat de curand ca exista aceasta posibilitate de partaj intre frati.
Sunt majoritar al unui apartament in proportie de 90% si doresc vinderea acestuia insa nu pot de fratele meu care detine si el partea sa. Am aflat ca pot face proces de partaj dar curiozitatea mea este urmatoarea : exista sansa de 100% ca eu sa castig procesul? Ce acte tre sa am? Cat m-ar costa un asemenea proces Si cat dureaza?
Va rog mult un raspuns.
Cel mai recent răspuns: e4c5 , utilizator 06:09, 4 Iunie 2013
In cadrul procesului de partaj se procedeaza la iesirea din indiviziune. Fiind vorba de un apartament in care detineti o cota de 90%, aveti sanse sa obtineti dreptul de proprietate exclusiva insa va trebui sa-l despagubiti pe fratele d-voastra pentru cota sa de proprietate. Daca la apartament s-au realizat lucrari de imbunatatiri de catre un singur coproprietar solutia se nuanteaza. D-voastra aveti posibilitatea sa va instrainati cota de proprietate, fara ca pentru acest demers sa fie necesar acordul fratelui. Desigur, mai greu de gasit un cumparator care sa accepte achizitionarea unui bun aflat in indiviziune.
Da stiu asta dar eu de fapt vreau ca acest apartament sa il vand datorita faptului ca de 2 ani si ceva eu intretin acest apartament. Fratele meu nu mai are domiciliul in acest imobil. Am incercat sa il inchiriez cu acordul sau insa nu doreste asta si nici nu ajuta pe plan material cu bani iar datoriile la intretinere vin vin vin, nu imi pot permite sa bag bani la nesfarsit si sa nu pot face nimic cu el. De aceea vreau sa vad prin procesul de partaj. Adica instanta sa imi permita ca majoritar sa vand apartamentul si sa ii pot da partea lui si eu din restul sa imi iau alt imobil. Se poate acest lucru?
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Iunie 2013
roxanaman, utilizator
numai prin partaj se poate , iar daca nu va intelegeti sa mergeti la notar, doar prin instanta se rezolva.

daca va intelegeti cu fratele procesul insa va dura.

pentru a vi se estima sansele reale trebuie sa mergeti la un avocat cu actele si abea dupa ce stiudiaza se poate pronunta.

de asemenea ,nalizand cazul concret avocatul va poate gasi o solutie in care sa puteti sa rezolvati problema mai rapid, altfel poate dura si ani de zile, pe langa faptul ca trebuie sa platiti numai taxa de timbru de 3% din valoarea partajabila.

am inteles va multumesc foarte mult pentru informatii.Relatia mea cu Fratele meu este rupta de multi ani.Pe noi nu ne leaga decat acest apartament care mananca bani si atat.nu produce nimic de 2 ani si ceva. Eu vreau sa il vand sa pot face altceva din aceasta mostenire.multumesc
va multumesc din suflet pentru tot ajutoru si va doressc multa sanatate.mai revin

Alte discuții în legătură

Cedare cota indiviza intre mostenitori costystanescu costystanescu unul dintre mostenitori cu o cota indiviza de 1/4 in urma unei succesiuni poate ceda catre unul dintre ceilalti mostenitori cota sa indiviza prin notariat. ... (vezi toată discuția)
Partaj intre fratii mostenitori. Phantom.haxor Phantom.haxor Buna ziua am si eu o problema delicata. In urma decesului mamei noastre eu si fratele meu am mostenit un apartament,fiecare avand 50% cota parte.Acum noi ... (vezi toată discuția)
Vindere imobil fara acordul unei parti painluck painluck buna ziua am si eu o intrebare , parinti mei au decedat anul trecut ,am facut succesiunea la imobil un apartament 2 camere .problema mare este ca in momentul ... (vezi toată discuția)