avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj intre fratii mostenitori.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj intre fratii mostenitori.

Buna ziua am si eu o problema delicata. In urma decesului mamei noastre eu si fratele meu am mostenit un apartament,fiecare avand 50% cota parte.Acum noi impreuna nu putem locui din diferite motive si dorim sa vindem acest imobil .Fratele meu nu doreste sa vanda la preturile de acum de pe piata el visand sa castige miliarde de pe urma apartamentului.Eu am gasit clienti dar la preturile actuale ale pietii .Va rog sa imi spuneti si mie ce optiuni am pentru a rezolva aceasta situatie.Daca merg in instanta care ar fi pasii pentru rezolvare.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:12, 27 Octombrie 2009
Daca nu reusiti sa rezolvati problema prin buna intelegere, exista urmatoarele optiuni:
1. Instanta va dispune iesirea din indiviziune a partilor asupra bunului imobil, prin atribuirea apartamentului in lotul uneia dintre parti, cu obligarea celeilalte parti la plata unei sulte.
2. Dvs. aveti dreptul sa va vindeti cota de 1/2 din imobil, si nu stiu daca fratelui ii va conveni sa fie in indiviziune cu cumparatorul.(daca veti gasi pe cineva dispus sa cumpere numai jumatate din imobil!)
in instanta va trebui sa vo promoveze o actiune un avocat apoi , evlauarea apartamentului la care trebuie sa achitati conform noilor taxe de timbru 3% din valoarea masei partajabile, 50 lei pentru calitatea de mostenitor in situatia in care nu aveti certificat de mostenitor si inca 3% pentru iesirea din indiviziune.
desi taxele sunt destul de mari, exista posibilitatea de a ajunge la o intelegere cu fratele dvs si atunci va puteti recupera taxa de timbru.
Bafta va urez !:D
Da, fara deschiderea unui proces veti bate pasul pe loc.
Deschideti procesul si poate va intelegeti.
Daca nu va intelegeti veti continua procesul.
E indicat sa va reprezeinte un avocat sau macar sa va redacteze actiunea daca nu va permiteti mai mult.

avocat Claudiu Lascoschi
Daca nu ajungeti la o intelegere cu fratele dvs, aveti posibilitatea sa va adresati instantei de judecata pentru iesirea din indiviziune. Cum apartamentul nu este partajabil in natura, atunci instanta va dispune atribuirea acestuia unuia dintre coproprietari, cu obligarea acestuia de a plati sulta celuilalt coproprietar. Daca nici unul dintre coproprietari nu va dori sa-i fie atribuit apartamentul, atunci acesta se va vinde la licitatie.
Ar fi mare teapa cu vinderea la licitatie.
E unul din motivele pentru care ii trebuie avocat.
Daca porneste prost procesul, prost il termina.

Alte discuții în legătură

Durata si cost proces oana.c oana.c Cam cat dureaza un proces de iesire din indiviziune? In cadrul lui se pot cere si alte lucruri? Cam cat de mare e taxa de timbru si onorariile ... (vezi toată discuția)
Neintelegere intre frati iceparu iceparu In urma decesului parintilor am mostenit o casa la tara si teren intravilan.Declarativ amandoi vrem sa vindem dar unul pretinde un pret exagerat ce face ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre mostenire (si posibilitatea de vanzare ) Vali2 Vali2 Buna seara, Parintii mei detineau in comun o proprietare, pt care, dupa moartea tatalui s-a facut succesiune. Mie si fratelui meu ne-a revenit cate 1/8 iar ... (vezi toată discuția)