avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune cu 5 mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune cu 5 mostenitori

buna ziua, as dori sa stiu care este procedura in cazul in care unul dintre mostenitori nu vrea sa se faca succesiune si nici nu doreste sa paraseasca casa ramasa ca mostenire??
au trecut 10 ani de la decesul titularului.
Cel mai recent răspuns: David & Zanescu S.C.P.A. , Avocat 22:33, 1 Iunie 2013
Se va dezbate succesiunea in instanta.
Initierea procedurii succesorale de dezbatere a succesiunii ( la Notar). Daca mostenitorul, desi legal citat de notar, refuza sa se prezinte sau sa dezbata succesiunea, notarul va da o incheiere de suspendare a procedurii. Atentie! Numai dupa parcurgerea acestei proceduri notariale , va puteti adresa instantei de judecata pentru dezbaterea succesiunii.
@mirela...nu este vorba de o suspendarea procedurii. Este vroba de cu totul o alta procedura ! Este vorba de o incheiere prealabila de verificare in Registrele de optiuni succesorale, de liberalitati si in alte registre cu incidenta in materie succesorala tinute in format electronic de INFONOT, facute prin intermediul unui notar care nu este sesizat cu dezbaterea succesiunii! aceasta incheiere este intr adevar prelabila si obligatorie pt instanta.

Atentie deci la sfaturi ca sa nu inducem in eroare userii!

Interventie moderator

@mirela nu v am sters Mesajul tocmai pentru ca este posibil ca userul sa l fi vazut si sa si formeze o idee gresita.
Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Iunie 2013
ContSters250994, utilizator
Da, Joha are dreptate in privinta procedurii actuale.
Trebuie ca unul dintre mostenitori sa sesizeze instanta de judecata de la ultimul domiciliu al defunctului.
Chiar daca mostenitorul nu vrea sa se dezbata succesiunea in instanta se va rezolva problema.
Aveti insa grija sa nu invoce faptul ca v-ati pierdut drepturile.
Ar fi indicat sa va consultati cu un avocat mai inainte de a deschide procesul pentru ca daca incepeti prost se va sfarsi prost pentru dvs. daca mostenitorul va va contesta drepturile si nu stiti sa va judecati.
Este posibil ca din acest motiv sa nu doreasca dezbaterea succesiunii.
Sau...poate are doar interesul sa locuiasca acolo cat mai mult timp...
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Iunie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Din intrebare am inteles ca exista mai multe persoane cu vocatie succesorala concreta si ca una dintre acestea refuza dezbaterea succesiunii.Aveam in vedere situatia in care partile nu au initiat inca procedura succesorala notariala si nici nu au facut vreun demers in sensul unei actiuni succesorale in instanta. In acest sens am indrumat partea la notar. Cunosc dispozitiile art.193 al.3 c.pr.civ. si aveti dreptate in ceea ce priveste Incheierea cu privire la verificarea evidentelor succesorale prevazute de codul civil, dar pentru obtinerea acestei incheieri este necesar ca partea sa se prezinte in prealabil la notar .

Alte discuții în legătură

Mama refuza refuza succesiunea dupa moartea tatalui Euionut123 Euionut123 Buna ziua! Tatal meu a decedat acum trei ani. Mai am o sora iar cu mama nu ma inteleg foarte bine. In urma cu putin timp am adus in discutie ca ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune si testament Socol Socol Tatal meu refuza deschiderea succesiunii intre mine si el dupa moartea mamei. In plus. intentioneaza sa faca un testament notarial unei terte ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune pusa2mimi pusa2mimi Buna ziua. Rog un notar sa ma lamureasca daca pot dezbate succesiunea prin notariat in cazul cand nu cunosc adresele si numele dupa casatorie a surorilor si ... (vezi toată discuția)