buna ziua, as dori sa stiu care este procedura in cazul in care unul dintre mostenitori nu vrea sa se faca succesiune si nici nu doreste sa paraseasca casa ramasa ca mostenire??
au trecut 10 ani de la decesul titularului.
Initierea procedurii succesorale de dezbatere a succesiunii ( la Notar). Daca mostenitorul, desi legal citat de notar, refuza sa se prezinte sau sa dezbata succesiunea, notarul va da o incheiere de suspendare a procedurii. Atentie! Numai dupa parcurgerea acestei proceduri notariale , va puteti adresa instantei de judecata pentru dezbaterea succesiunii.
@mirela...nu este vorba de o suspendarea procedurii. Este vroba de cu totul o alta procedura ! Este vorba de o incheiere prealabila de verificare in Registrele de optiuni succesorale, de liberalitati si in alte registre cu incidenta in materie succesorala tinute in format electronic de INFONOT, facute prin intermediul unui notar care nu este sesizat cu dezbaterea succesiunii! aceasta incheiere este intr adevar prelabila si obligatorie pt instanta.
Atentie deci la sfaturi ca sa nu inducem in eroare userii!
Interventie moderator
@mirela nu v am sters Mesajul tocmai pentru ca este posibil ca userul sa l fi vazut si sa si formeze o idee gresita.
Va multumesc.
Da, Joha are dreptate in privinta procedurii actuale.
Trebuie ca unul dintre mostenitori sa sesizeze instanta de judecata de la ultimul domiciliu al defunctului.
Chiar daca mostenitorul nu vrea sa se dezbata succesiunea in instanta se va rezolva problema.
Aveti insa grija sa nu invoce faptul ca v-ati pierdut drepturile.
Ar fi indicat sa va consultati cu un avocat mai inainte de a deschide procesul pentru ca daca incepeti prost se va sfarsi prost pentru dvs. daca mostenitorul va va contesta drepturile si nu stiti sa va judecati.
Este posibil ca din acest motiv sa nu doreasca dezbaterea succesiunii.
Sau...poate are doar interesul sa locuiasca acolo cat mai mult timp...
Din intrebare am inteles ca exista mai multe persoane cu vocatie succesorala concreta si ca una dintre acestea refuza dezbaterea succesiunii.Aveam in vedere situatia in care partile nu au initiat inca procedura succesorala notariala si nici nu au facut vreun demers in sensul unei actiuni succesorale in instanta. In acest sens am indrumat partea la notar. Cunosc dispozitiile art.193 al.3 c.pr.civ. si aveti dreptate in ceea ce priveste Incheierea cu privire la verificarea evidentelor succesorale prevazute de codul civil, dar pentru obtinerea acestei incheieri este necesar ca partea sa se prezinte in prealabil la notar .