avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Imprumut nerestituit
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Imprumut nerestituit

Buna ziua,

Am imprumutat o cunostiinta ( fost coleg de servici ) in urma cu aproximativ 2 luni de zile cu 800 de ron spunandu-mi ca are nevoie pentru plata chiriei. Acesta mi-a spus ca imi da bani in termen de 1 saptamana, insa dupa 1 saptamana mi-a spus ca a ramas fara loc de munca. Am martori care pot atesta faptul ca i-am imprumutat banii, am de asemenea si o filmare de la locul de munca ( banii fiind imprumutati in receptia de la sediu unde este o camera ) si vroiam sa intreb daca as putea depune plangere pentru inselaciune dat fiind faptul ca imi ofera tot felul de scuze de 2 luni incoace si nu am vazut niciun cent inapoi.
Cel mai recent răspuns: ContSters67366 , utilizator 03:24, 30 Iunie 2013
Inselaciune? Nu.
In instanta civila trebuie sa va adresati.
Nu este inselaciune.

Banii au fost dati de buna voie, nu ati fost inselat: nu vi s-a promis un favor, un serviciu, un obiect, etc. in schimbul lor.

Va pierdeti timpul degeaba pe la politie depunand o astfel de plangere impotriva lui, deoarece rezolvarea finala va fi o neincepere a urmaririi penale.

Este un caz civil ce se rezolva pe calea unei actiuni in instanta civila.

Problema se pune vis-a-vis de raportul dintre suma de recuperat pe de o parte si cheltuielile necesare+timpul alocat pentru recuperarea sumei respective.
In primul rand va multumesc pentru raspunsurile rapide si in al 2-lea rand ar putea cineva sa imi explice mai clar de ce nu ar putea fi considerata inselaciune ? Nu am nicio dovada a achitarii chiriei, deci nu poate fi considerat insusire de bunuri printr-o fapta mincinoasa? Un aproape avocat ( ultimul an la drept ) m-a sfatuit asupra unei plangeri penale privind inselaciune dar m-am gandit sa ma adresez si voua, voi avand experienta necesara in domeniu.
De asemenea sunt curios de un anume lucru. El l-a telefon mi-a spus ca mi-a trimis banii, insa apoi mi-a spus ca a fost o greseala la Western Union sau la banca, ceva de genul acesta, acest lucru nu poate fi considerata inselaciune, dat fiind faptul ca ma ducea de nas?
Si in cazul in care penal nu se poate rezolva nimic, cum as putea incerca o actiune in civil ?
Va multumesc din nou pentru ajutorul oferit!

Am uitat sa precizez si faptul ca mai cunosc o persoana de la care a imprumutat si nu a returnat suma de bani. De mentionat ca a fost in aceiasi perioada, deci scuza ce ar putea sa o foloseasca ar fi tot cu jobul, presupun, insa m-ar putea ajuta intr-o eventuala plangere penala ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Iunie 2013
Dica1, utilizator
Acel ,,aproape avocat" nu este avocat.
Fapta nu constituie inselaciune dar nimic nu va impiedica sa depuneti plangere penala ca sa va convingeti.

In civil doar daca veti avea noroc veti obtine castig de cauza.
Trebuie sa aveti redactata actiunea.
Acesta este primul pas.
Adica se scrie pe hartie ceea ce doriti de la instanta sau apelati la cunostiinta dvs. ,,aproape avocat" sau la avocat pentru redactarea actiunii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Iunie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
nu va ajuta cu nimic din pacate. E un contract civil si atat. Dar daca nu va da de buna voie macar parte din imprumut si intelegeti sa il actionati in instanta o sa cheltuiti mai mult decat 800 ron si timp si nervi.

Alte discuții în legătură

Bani imprumutati gaby507 gaby507 In 2008 i-am dat 4000 ron imprumut unui coleg, ca are nevoie urgent, ca face un imprumut la o banca si ca imi va da inapoi 8000 ron in termen de 2 luni. ... (vezi toată discuția)
Imprumut -chitanta de mina barbuta barbuta Am imprumutat acum aproape 3 ani o colega de servici cu bani ,pe baza de chitanta de mina,complectata de ea cu datele cind urma sa-mi returneze banii. A ... (vezi toată discuția)
Este furt de bani ?? carmen silva carmen silva Buna ziua, Am imprumutat cu o suma de bani 1000 euro, o persoana cunoscuta pentru care ne-a garantat un prieten ca este foarte serioasa si nu vom avea ... (vezi toată discuția)