avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de crestere a copilului

Intrebarea mea este:
-daca esti angajat cu jumatate de norma primesti indemnizatia de crestere a copilului in intregime, jumatate sau nu primesti deloc?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 12:44, 2 Iunie 2013
1. Beneficiati de indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) ati avut venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale de orice fel, etc.).

2. Nu conteaza ca ati lucrat cu norma intreaga sau cu timp partial.

3. Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului dar nu mai mica de 600 lei lunar dar:
- nu mai mare de 3400 lei daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an;
- nu mai mare de 1200 lei daca optati pentru CCC pana la varsta de 2 ani.
Conf art 2 alin 1 OUG 111/2010 incepând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Conf art 3 alin 2 lit a OUG 111/2010 veniturile care se iau în considerare pentru stabilirea nivelului indemnizaţiei pentru creşterea copilului reprezintă suma încasată de persoana îndreptăţită, rezultată după aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenţă între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni şi a deducerii personale acordate pentru luna respectivă şi contribuţiile la fondurile de pensii facultative, precum şi cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă pentru veniturile din salarii, la locul unde se află funcţia de bază.
Conf art 3 alin 3-4 OUG 111/2010 pentru persoanele care realizează venituri din salarii, solde/salarii din funcţie, venitul brut reprezintă salariul de bază, indemnizaţii, sporuri, prime, orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor acordate de angajator potrivit legii. În cazul în care o persoană realizează concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, se vor lua în calcul toate veniturile lunare încasate de aceasta.

Actul normativ nu face nici o diferenta intre CIM cu norma intreaga si cele cu timp partial. In concluzie beneficiaza de CCC si persoanele incadrate cu CIM cu timp partial, daca indeplinesc conditiile de stagiu, adica 12 luni anterior datei nasterii copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil avril_dor avril_dor Buna ziua! Daca am contract de munca pe 2ore/zi pot beneficia de indemnizatia minima de 1232 lei? este vreo problema daca vor fi doar 10 luni de contract in ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru tatal care nu are serviciu lungeanuadina lungeanuadina Buna ziua, Conform OUG 111 din 2010 art 11 - a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Antonela Calistru Antonela Calistru Buna ziua, Daca sunt coasigurat la sanatate, deci nu am nici un alt venit, ce alte asigurari obligatorii ar trebui sa imi platesc singura ca peste 12 luni sa ... (vezi toată discuția)