avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... penalitati CAS pensionari
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

penalitati CAS pensionari

Buna ziua,
Lamuriti-ma intr-o problema :

Tatal meu are pensie sub 1000 lei, in ultimii ani a avut un venit de 60 ron / AN (mi-a inchiriat apartamentul pt deschiderea unei firme pe o valoare minima acceptata de finante 5 ron / luna).
De anul trecut a aparut legea cu CAS-ul pt pensionari.

Trecand peste faptul ca este aberant sa se aplice retroactiv (din moment ce inainte de legea/2008 nu trebuia sa plateasca) si mai absurde mi se par penalitatile aplicate pe ultimii 5 ani.

De ce se considera ca am intarziat cu banii 5 ani cand legea a aparut anul trecut. Intarzierea consider ca este de la momentul anuntarii ca ai de adus bani pana ii aduci.

Pot face ceva sa nu achit penalitatile (suma nu cerd ca este f. mare , dar o consider o bataie de joc la adresa pensionarilor, persoane in varsta , care de cele mai multe ori nu se pot apara singure) ?


Multumesc.



Ultima modificare: Vineri, 6 Martie 2009
DarieDaniel, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 08:59, 18 Martie 2009
Nicio lege nu se aplica retroactiv. Mergeti la Casa de sanantate, sa va emita decizie de impunere si apoi contestati-o in instanta. Succes!:wave:
Multumesc pt raspuns.

Stiu ca nu se aplica nici o lege reatroactiv, dar aici intervine si legislatia CAS-ului .
Nu poti fi asigurat daca nu ai platit in ultimii 5 ani.

Am sa ma dc la CAS sa cer numarul legii prin care il obliga sa plateasca din urma, sa vad ce scrie in ea.

Cred, totusi, ca exista ceva, prin care te obliga .... am colegi juristi, ai caror parinti au fost in aceeasi situatie si au achitat (sunt convins ca au studiat problema inainte).

Multumesc.
L.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii
" Art.259
(4) Persoanele care nu sunt salariate, dar au obligatia sa isi asigure sanatatea potrivit prevederilor prezentei legi, sunt obligate sa comunice direct casei de asigurari alese veniturile, pe baza contractului de asigurare, in vederea stabilirii si achitarii contributiei de 6,5%.
(5) Pentru lucratorii migranti care isi pastreaza domiciliul sau resedinta in Romania, contributia lunara la fond se calculeaza prin aplicarea cotei de 6,5% la veniturile obtinute din contractele incheiate cu un angajator strain.
(6) Pentru persoanele care se asigura facultativ in conditiile art. 214 alin. (2), contributia lunara la fond se calculeaza prin aplicarea cotei de 10,7%*) la valoarea a doua salarii de baza minime brute pe tara, pentru un pachet de servicii stabilit prin contractul-cadru.
c) 10,7% pentru cota datorată de persoanele prevăzute la art. 259 alin. (6) din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
(7) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat:
a) sa achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere;
b) sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada;
c) sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la lit. b) pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la lit. a) sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni. Aceasta prevedere se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie fiscala exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz.
(8) Pentru situatiile prevazute la alin. (7) termenele de prescriptie privind obligatiile fiscale se calculeaza incepand cu data primei solicitari de acordare a serviciilor medicale, la notificarea caselor de asigurari de sanatate sau la solicitarea persoanelor in vederea dobandirii calitatii de asigurat, dupa caz.
Alin. (8) al art. 259 a fost modificat de pct. 20 al art. I din LEGEA nr. 264 din 19 iulie 2007, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 503 din 27 iulie 2007.
(9) Persoanele care au obligatia sa se asigure, altele decat cele prevazute la alin. (7) si art. 257 si care nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei, platesc contributia lunara de asigurari sociale de sanatate calculata prin aplicarea cotei de 6,5% la salariul de baza minim brut pe tara.
ART. 261
(1) Angajatorii si asiguratii care au obligatia platii contributiei in conditiile prezentei legi si care nu o respecta datoreaza pentru perioada de intarziere majorari de intarziere in conditiile Codului de procedura fiscala.
DarieDaniel a scris:

Buna ziua,
Lamuriti-ma intr-o problema :

Tatal meu are pensie sub 1000 lei, in ultimii ani a avut un venit de 60 ron / AN (mi-a inchiriat apartamentul pt deschiderea unei firme pe o valoare minima acceptata de finante 5 ron / luna).
De anul trecut a aparut legea cu CAS-ul pt pensionari.

Lamuriti-ma si pe mine intr-o problema, intrucat nici cel de-al doilea mesaj al dvs. nu clarifica nimic: discutati despre CAS (contributia de asigurari sociale) sau despre CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate) ?

CAS se retine in temeiul prevederilor Codului fiscal (Legea nr. 571/23003) iar CASS se retine in temeiul Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Deci, nu este vorba despre o prevedere legala aparuta in 2008.

Atunci cand din pensie se retine CAS se va retine si CASS.

Concret, cui trebuie sa plateasca tatal dvs. bani: casei de pensii sau casei de asigurari de sanatate?
Scuze pt confuzie.

Este vorba despre CASS, contributia la sanatate.
Plata tb sa o faca catre casa de asigurari de sanatate.

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Contributii la asigurare de sanatate pentru asociat unic standardtalk standardtalk La subiectul \"este posibila plata cass pentru un asociat unic,administrator fara contract de munca ?\" din data 24-25 Februarie 2009 s-a raspuns dar in ... (vezi toată discuția)
Plata asigurare medicala silesax silesax am platit asig medicala pentru pers care nu obtine venituri impozabile din 1993 pina in 2002. apoi nu am mai platit dar 3 ani sa adunat datorii(dupa 3 ani de ... (vezi toată discuția)
Contributiile de sanatate la avocati Eos Eos In ceea ce priveste OUG 82/2010, aceasta priveste doar somajul si pensiile din cate am inteles eu, iar in cazul avocatilor somajul nu se plateste. Intrebarea ... (vezi toată discuția)