avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Obligatorie evaluarea bunurilor - lichidare judiciara?
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Obligatorie evaluarea bunurilor - lichidare judiciara?

Buna ziua!
Poate sa imi argumenteze pe "litera" legii, daca este obligatoriu sa evaluezi bunurile mobile si imobile ce vor fi repartizate asociatilor unui SRL, in urma unei dizolvari, lichidari voluntare (conform L.31/1991 art.227, alin.1, lit.d).
In Codul Fiscal/2013 nu am gasit nimic relevant. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: alina_tod , utilizator 13:46, 7 Iunie 2013
Codul fiscal: În cazul dizolvării fără lichidare a unei persoane juridice la transmiterea universală a patrimoniului societăţii către asociatul unic, proprietăţile imobiliare din situaţiile financiare vor fi evaluate la valoarea justă, respectiv preţul de piaţă.

În venitul brut al afacerii se include şi suma reprezentând contravaloarea bunurilor şi drepturilor din patrimoniul afacerii care trec pe parcursul exercitării activităţii şi la încetarea definitivă a acesteia în patrimoniul personal al contribuabilului, operaţiune considerată din punct de vedere fiscal o înstrăinare. Evaluarea acestora se face la preţurile practicate pe piaţă sau stabilite prin expertiză tehnică.



P.S. De fapt toata treaba cu evaluarea are sens pentru stabilirea venitului impozabil realizat de catre asociat (sau mai multi). Adica el intra in firma cu 200 lei si iese cu o casa, atunci el trebuie sa plateasca impozit pe diferenta respectiva. Contestarea acestui impozit este cheia.
Ultima modificare: Luni, 3 Iunie 2013
trandafir2, moderator
Multumesc pt. raspuns! Care era articolul din Codul fiscal pe care l-ati citat dvs.?
punctul 143^2 din Norme metodologice la ART. 66 al.8

punctul 36. din Norme metodologice la ART. 48

143 (2) este abrogat in 2013, iar art.48 se refera la impozitul pe venit (persoane fizice), iar aici e vorba de un SRL. Multumesc oricum pentru intentie!
Ultima modificare: Joi, 6 Iunie 2013
alina_tod, utilizator
Cu placere !

1) Cine v-a spus ca 143^2 este abrogat ?
2) Nu ati specificat in primul mesaj ca asociatii SRL-ului ar fi alte SRL-uri si nu persoane fizice.
Dar chiar si asa, daca asociatii ar fi persoane juridice, tot trebuie sa plateasca impozit. Bafta!
Ultima modificare: Joi, 6 Iunie 2013
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Impozitare mijloace fixe trecute in patrimoniul personal la incetarea afacerii Eliana1 Eliana1 Conform Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor art. 48 din Codul Fiscal: \\"În venitul brut al afacerii se include şi suma reprezentând ... (vezi toată discuția)
Radiere cabinet medical individual si infiintare srl cu acelasi obiect de activitate tiberiu60 tiberiu60 Buna ziua, Sotia mea are un cabinet medical individual si doreste sa infiinteze un SRL cu acelasi profil de activitate. Din cate m-am informat, se radiaza ... (vezi toată discuția)
Cabinet medical vinde un imobil ionescucarmen ionescucarmen Buna Ziua! daca un cabinet medical vinde proprietatea in care isi desfasoara activitatea, ce impozite plateste? multumesc (vezi toată discuția)